Arkivbild om fiskenät Foto: SVT

Hårdare fiskeregler efter årskiftet

Uppdaterad
Publicerad

I Västerhavet gäller de nya reglerna fiske av makrill, sill, blåvitling, skarpsill och tobis

Från och med årsskiftet börjar så kallad landningsskyldighet att gälla inom svensk fiske. Det innebär att all fisk som fångas ombord på fiskefartygen måste tas i land, även om det rör sig om fisk som är under minimimåtten och inte får säljas som livsmedel och inte har något ekonomiskt värde. Syftet är att minimera så kallade utkast från fartygen, oönskade fångster och få fram ett mer selektivt fiske, enligt de nya gemensamma EU-reglerna som börjar gälla nästa år och ska vara fullt genomförda 2019.

Under 2015 omfattar de nya reglerna fiske av sill, skarpsill, lax och torsk i Östersjön och fiske av makrill, sill, blåvitling, skarpsill och tobis i Västerhavet. Men för det stora fisket av matfisk som torsk, kolja, räka och havskräftor gäller det nya regelverket först från 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer