Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Aniiekan, Ann Rhodin och Sedat Kilic skulle uppskatta bättre parkeringsregler för elsparkcyklar. Foto: SVT

Göteborgare välkomnar hårdare regler för elsparkcyklar: ”Jättebra!”

Uppdaterad
Publicerad

De nya regler för parkering av elsparkcyklar kan börja gälla 1 augusti om regeringen och många kommuner får som de vill. Bland några av medborgarna i Göteborg välkomnas förslaget.

– De är ett sattyg! säger Ann Rhodin.

Hör fler Göteborgare om förslaget i klippet ovan.

Det är ingen tvekan om att elsparkcyklar som står i vägen väcker känslor. På Järntorget i Göteborg är dock de elsparkcyklar som finns där prydligt uppställda på rader och ingen ligger ner på marken.

Förslag ute på remiss

Med regeringsförslaget, som nu är ute på remiss till kommunerna, ska elsparkcyklar bara ska få parkera på gångbana och cykelbana om de står vid en uppställningsplats avsedd för cyklar. Förbudet bedöms göra det enklare för kommuner att avgöra vad som är en felparkering och därmed få det lättare att föra bort felparkerade elsparkcyklar.

– Kommuner och elsparkcykelföretag behöver ta ett större ansvar för att reda upp situationen med slarvigt parkerade elsparkcyklar i en del av våra städer. Regeringen ger nu kommunerna ytterligare ett verktyg för att skapa ordning och reda genom införandet av ett parkeringsförbud på gator och cykelbanor, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth på regeringens hemsida.

Förslaget remitteras nu till kommuner och berörda aktörer. Förbudet föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer