Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är nya fängelseplatserna i Borås – byggda i raketfart. På tisdagen invigdes 36 nya fängelseplatser på Anstalten Borås. Nu finns här plats för 130 intagna. Foto: Magnus Dennert/SVT

Hårdare straff tvingar Kriminalvården att bygga ut – anstalten i Borås växer i turbofart

Uppdaterad
Publicerad

Under det senaste året har anstalten i Borås haft växtvärk. 36 nya fängelseplatser har blivit verklighet på kort tid. På tisdagen invigdes de med klassisk bandklippning.

Det är så kallade modulhus man satsat på och som nu står klara för 36 intagna att flytta in i. Men det är inte bara i Borås som fängelseplatserna blir fler.

Starta klippet för att se när generaldirektör Martin Holmgren klipper bandet.

Platsbrist inom Kriminalvården

Det råder platsbrist och Kriminalvårdens plan är att antalet fängelseplatser på landets anstalter år 2031 ska landa på närmare 2 500 fler än idag. 4 500 platser ska bli 6 957.

– Beroende på hur behovet ser ut framöver tillkommer därutöver tillfälliga platser och beredskapsplatser, säger Olaf Zobel som är pressekreterare på Kriminalvården.

”Trycker på en trygg anställning”

Har Kriminalvården de resurser som behövs för detta?

– Vi försöker rekrytera medarbetare parallellt med att platserna byggs ut. Just nu är vi en bra bit över 14 000 och det är roligt att så många vill jobba, men jag ska inte sticka under stol med att det är en utmaning. Det ser väldigt olika ut beroende på var man kollar. Det kan finnas lokala förutsättningar som spelar roll. Men det är vi inte direkt ensamma om, det finns fler myndigheter som söker medarbetare, säger Olaf Zobel.

Hur gör ni för att locka medarbetare till er?

– Vi brukar trycka på att det är en trygg anställning och att man får möjlighet att hjälpa människor. Men lokalt kan det finnas andra saker man trycker på just där.

Vad är ett modulhus?

Modulhus är en enklare husmodell som kräver kortare bygglovshandläggning. På så sätt får Kriminalvården nya platser snabbare. Modellen används på flera anstalter runtom i Sverige för att öka antalet platser i hög takt.

Källa: Kriminalvården

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.