Ian Milsom, jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetsjukhus Foto: TT/Catharina Fyrberg

Hårt tryck på Sahlgrenskas akut- och vårdavdelningar

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 200 patienter ligger kvar på Sahlgrenska Universitetsjukhus trots att de är färdigbehandlade och utskrivningsklara. Men jourhavande sjukhusdirektör, menar att det inte hindrar från att emot nya patienter.

Inifrån akuten på Sahlgrenska larmar personal om överbeläggningar och att flertal vårdplatser stängts ner. Samtidigt har sjukhuset själva gått ut och beskrivit problem när utskrivningsklara patienter ligger kvar när kommunerna saknar omsorgsplatser för äldre eller multisjuka.

Ian Milsom, jourhavande sjukhusdirektör på Sahlgrenska, berättar att de har lämnat ett förslag till ansvariga på Stadsledningskontoret i Göteborg på hur man kan lösa situationen.

– Vi har en dialog och har lämnat ett förslag på hur vi kan lösa situationen. Det förlaget håller de på att diskutera men min förhoppning är att de antar det förslaget.

Personalbrist

Hur fort man kan lösa platsbristen i kommunerna beror däremot på hur snabbt man kan hitta personal.

– Det handlar om att hitta personal till de nya enheter som behöver öppna, men det är sommar och det är redan brist på personal, säger han.

Men de extra 171 patienter som är utskrivningsklara på Sahlgrenska tar inte plats från andra i vårdbehov, menar Milsom.

– Samtliga akutmottagningar är hårt belastade på sommaren då det är ett extra högt söktryck, bland annat för att vårdcentraler inte har öppet som vanligt och att sommaren också innebär en lägre bemanning. Men vi hjälper alla patienter som behöver och är väldigt tacksamma för vår duktiga personal som arbetar.

Hur är det då med personalen, med tanke på överbeläggningarna?

– Jag kan bara konstatera att vi är väldigt tacksamma över vår duktiga personal, men jag använder mina resurser till att försöka lösa problem. Och just nu är det att utskrivningsklara patienter ligger kvar på sjukhus.

”Inget som påverkat”

Sahlgrenska hade ett underskott på 114 miljoner kronor i mars, något som gjorde att regionen krävde skärpning och en ekonomi i balans. Det ledde till att hälso- och sjukhusstyrelsen tog beslut om åtgärder och en minskning med 300 heltidsanställda och införande av anställningsprövning.

Gäller anställningsprövning fortfarande på sjukhuset?

– Jag är vanligtvis inom område 1 och där har vi det inte, men det är upp till varje områdeschef att fatta beslut. Men det är inget som påverkat verksamheten nu, utan det handlar om högt söktryck som det brukar vara på sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.