Både räddningstjänst och frivilliga hjälpte till att rädda hästen Delegat när han hade fastnat i ett dike. Foto: Christer Grändevik

Delegat fastnade i dike

Uppdaterad
Publicerad

Vagnshästen Delegat fastnade under onsdagen i ett krondike hemma på gården söder om Lilla Edet. Som tur var kom ägaren Inger hem i tid och kunde larma efter hjälp men hästen var då nästan redo att ge upp.

När Inger Tegemyr Sköldén kom hem från jobbet på onsdagseftermiddagen såg hon i hagen att det saknades en häst. Delegat, en 20-årig häst som har lång erfarenhet att av att dra vagnar i stadstrafik hade fastnat i ett krondike och var illa däran.

– Han är en stor lugn häst så det måste ha hänt något, säger Inger.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och det visade sig vara en klurig process att få upp Delegat. Hästen måste ha varit fast länge för han var helt slutkörd.

– Ja det var ganska svårt för den orkade inte hjälpa till själv, säger Jan A Linde, styrkeledare på Södra Bohusläns räddningstjänstförbund. Den hade blivit liggande snett på sidan ner i diket och inte kunnat komma loss där.

Drogs loss med traktor

Efter någon timme så lyckades man tillslut få upp Delegat ur diket, med hjälp av en traktor.  Och efter omständigheterna så verkar han må bra.

–Vi är väldigt glada att det har gått vägen men det var en pärs, säger Inger. Hade jag kommit hem en halvtimme senare så hade han inte klarat sig kan jag säga.

Har kört jultomten i Kungsbacka

Delegat har en lång lista på jobb han har utfört i och omkring Göteborg som vagnshäst. Mest har det varit bröllop men högt på meritlistan ligger Chalmers cortégen, samt jultomten.

Efter eftermiddagens drama är Inger tacksam till alla som hjälpte till att rädda Delegat, såväl frivilliga som räddningstjänsten

– De har gjort en enormt fin insats. Räddningstjänsten kom hit görsnabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.