En del av det som hittills kommit in till Sotenäs marina återvinningscentral. Här tar man bara emot skräp från havet. Foto: Sara Hellman

Havets avfall får nytt liv

Publicerad

I flera år har de arbetat med att städa havet från plast och gamla fiskeredskap. Nu startas landets första marina återvinningsstation i Sotenäs.

Gamla trålar, plasttunnor och uttjänta småbåtar ligger samlade på hög utanför lokalen där återvinningsstationen öppnade för bara några dagar sedan. Därinne pågår arbetet med att reda ut och rensa ett plastnät.

– Tanken är att vi ska återbruka så mycket som möjligt av det vi får in här. Jag kan se att man skulle kunna göra allt ifrån enklare underlägg till hela byggnader av det material vi kan få ut, säger Per Svensson som är utvecklingschef i Sotenäs kommun.

Skräp som resurs

Sotenäs har i flera ar jobbat tillsammans med danska och norska kollegor i EU-projektet Ren kust med forskning och information om nedskräpningen av haven, men också mera praktiskt med strandstädning.


Projektet lider mot sitt slut, men återvinningscentralen blir ett tydligt resultat som kommer att leva kvar.

– Det här är ett sätt att ändå se nedskräpningen i haven som en resurs, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs. Vi skapar nya produkter av skräpet och det ger oss dessutom nya arbetstillfällen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer