Den har kallats ”havsspya” – men nu får den invasiva arten namnet filtsjöpung. Foto: Havs– och vattenmyndigheten

Havsspyan får nytt namn

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva arten som tidigare kallats havsspya har fått ett officiellt namn: filtsjöpung. Arten upptäcktes nyligen i Sverige och befaras kunna ställa till med stora problem. Allmänheten uppmanas därför rapportera in nya fynd till Havs- och vattenmyndigheten.

Den första upptäckten av filtsjöpung, som är en form av japansk sjöpung, gjordes i mitten av september i Kosterhavets nationalpark. Den sprider sig snabbt och tränger undan växt- och djurliv, vilket hotar ekosystemet.

– Eftersom filtsjöpungen sprider sig mycket effektivt är det nu viktigt att ta reda på hur spridd den är, säger Andrea Ljung, samordnare för invasiva arter på Havs- och vattenmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Efterlyser fynd

Myndigheten uppmanar därför alla att rapportera misstänkta fynd som gjorts på strandkanter, på redskap eller vid dykning längs Bohuskusten. Lättast rapporterar man in det på sajten rappen.nu.

Kruxet är att filtsjöpungen kan se olika ut beroende på var den finns. I lugnare vatten kan den utveckla stora hängande kolonier med långa lober. På horisontella ytor kan den bilda ett tunt överdrag på underlaget och på vertikala ytor kan det bli täckande skorpor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer