Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör när lärare på Angeredsgymnasiet diskuterar hur de kan utveckla sitt hedersarbete. Foto: Sofia Netskar/SVT

Skolorna ska sätta hedersförtryck på schemat – tillagt i läroplanen

Uppdaterad
Publicerad

På fyra platser har ordet ”heder” lagts till i den svenska läroplanen inför höstterminen 2022. En skola som redan arbetat aktivt med hedersfrågan i över 20 år är Angeredsgymnasiet i Göteborg.

Följ med till Angeredsgymnasiet och hör lärarnas samtal i klippet ovan.

Den svenska skolan ska nu tydligare lyfta problematiken med hedersförtryck. Efter ett regeringsuppdrag har nu Skolverket lagt till ordet heder på fyra ställen i den nya läroplanen.

– Det är en relativt stor förändring av läroplanen som gör det tydligt att skolorna ska arbeta med det här. Och det framgår också att rektorn har ett särskilt ansvar, säger Ingrid Essegård som är undervisningsråd på Skolverket.

Tittar på Fadimes tal tillsammans

På Angeredsgymnasiet har man i över 20 år haft hedersfrågan på schemat. Två gånger per termin får varje klass i årskurs två träffas i ett ämne som kallas sexualitet, samtycke och relationer, där frågan om heder ingår.

Med lappar får man visa vad man tycker är viktigt i en relation, klassen tittar också på filmer, till exempel Fadimes välkända tal i riksdagen 2001. (Fadime Sahindal mördades 2002 av sin far, 26 år gammal).

Positiv till förtydligandet i läroplanen

Charlotte Persson, förstelärare, och en av initiativtagarna till ämnet, tycker det är bra att alla skolor nu måste jobba med hedersfrågan. Inte bara skolor som Angeredsgymnasiet som har en majoritet elever med utländsk bakgrund, utan även andra skolor.

– Jag skulle vilja att skolorna jobbar på ett sätt som alla kan relatera till. Att det inte blir så att man säger att ”nu ska vi tala om sådant som händer vissa grupper i samhället”, säger Charlotte Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.