Allt fler unga söker hjälp för hedersförtryck

Uppdaterad
Publicerad

Västra Götland satsar inför sommaren på att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Det kommer i en tid då allt fler söker hjälp.

Barn och unga förs i dag ut ur landet för att giftas bort eller könsstympas. Under långa lov ökar riskerna för hedersrelaterat våld och förtryck. Därför mobiliserar nu länsstyrelsen i Västra Götaland tillsammans med Göteborgs stad för att motverka problemet.

– Vi får rapporter om att antalet utsatta som ger sig till känna ökar, vi ser ett ökat inflöde, säger Katarina Idegård, Göteborgs stads samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck, och fortsätter sedan:

– Vid resursteam som vi har börjat bygga upp, som i Angered, ser man att det är fler och svåra ärenden.

Handlar det om ett ökat antal som behöver hjälp eller fler som söker hjälp?

– Det kan vi inte uttala oss om, vi vet att det finns ett stort mörkertal.

Varför kommer fler till er då?

– Vi tänker att det har att göra med att vi har mobiliserat arbetet i staden och satsat mer på den här frågan. Vi har dragit igång ett övergripande arbete i staden.

Katarina Idegård, Göteborgs stads samordnare mot hedersrelaterat våld och förtryck. Foto: SVT

Göteborgs kunskap ut i kommunerna

Inför sommarlovet får nu samtliga kommuner i länet information och verktyg för att arbeta med hedersrelaterad problematik, det var P4 Göteborg först med att rapportera. 

– Mindre och mellanstora kommuner vänder sig till oss med frågor om utbildningar, kompetenshöjningar och frågor om ”Hur kan vi konkret göra i vår kommun?”. Vi har en ständig ström av inkommande förfrågning som vi gärna vill möta, säger Anders Sandberg, på länsstyrelsen.

För att veta om antalet utsatta personer som söker sig till kommunerna för att få hjälp ökar hänvisar Anders Sandberg till länsstyrelsen i Östergötland. Det är nämligen de som sedan 2005 haft uppdraget från regeringen att nationellt förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.

– De har inför skolornas långa lov kunnat rapportera att de nu har fler inkomna samtal, mer oro och fler förfrågningar om stöd och hjälp. De märker att oron ökar och insatserna måste därför skärpas för bemöta det här. Det gör också vårt nya arbete mer angeläget, säger Anders Sandberg.

Anders Sandberg, samordnare på Västra Götlands länsstyrelse gällande mäns våld mot kvinnor. Foto: SVT

Satsning inför ännu ett sommarlov

Inför de två senaste sommarloven har Göteborgs stad gjort informationssatsningar mot hedersrelaterat våld. Inför det tredje året inkluderas alltså alla kommuner i länet.

– Vi vill få spridning av vårt arbete till ett större område. Vi vet att familjer kan ha släkt och bekanta som bor i hela regionen, det går över kommungränserna. Vi har redan en samverkan på Landvetter flygplats eftersom människor från hela regionen reser därifrån, så det var ett naturligt steg att ta, säger Katarina Idegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.