Foto: Wikimedia commons

Skola i Göteborg skickade hem hel årskurs efter konflikt

Uppdaterad
Publicerad

En hel årskurs har skickats hem från Lundenskolan i Göteborg. Anledningen är konflikter mellan elever, som skapat otrygghet på skolan och skadat studieron, berättar skolans rektor för SVT.

– Jag såg en grupp elever stå i korridoren och skrika ”fight! fight!” berättar en elev på skolan.

På torsdag förmiddag avbröts undervisningen på Lundenskolan, en F-9-skola, vilket GP var först att rapportera om. Rektor Lena Hermansson bekräftar för SVT Väst att konflikter lett till att man låtit elever i en hel årskurs gå hem för dagen eftersom skolan inte kan garantera elevers och lärares trygghet.

Bråk i korridorerna

Det ska handla om verbala kränkningar på nätet men även bråk i korridorerna.

Enligt eleven som SVT pratat med ska det ha varit en grupp på ett 20-tal elever som på torsdagsförmiddagen samlats och betett sig stökigt. Eleven berättar också att det varit mycket problem i just den årskursen tidigare.

– Det brukar vara de som bråkar, säger eleven.

”Ingen idé att fortsätta”

Enligt Marie Åhman vid grundskoleförvaltningen har det varit ”stökigt mellan elever” i just den årskursen under förmiddagen.

– Man såg det då som att det inte var någon större idé att fortsätta undervisningen idag. Men det är rektorn som är ansvarig för beslutet att skicka hem eleverna, säger Marie Åhman, kommunikationsansvarig.

UPPDATERING: Rektor Lena Hermansson skriver i ett mail till redaktionen att ”anledningen till att eleverna skickats hem är en pågående konflikt. // Skolan har under ca ett halvår arbetat med detta. // Det som hände idag var att vi hade en hotsituation då en elev uttryckte att hen tänkte slå en annan elev. //För att garantera elevernas trygghet och säkerhet fattade vi beslutet att låta eleverna gå hem.”

På fredagen kommer undervisningen att återupptas som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.