Anna Skarsjö, avdelningsordförande för fackförbundet Kommunal Väst. Foto: Kommunal / SVT

Hemtjänstpersonal slår larm om dålig arbetsmiljö

Uppdaterad
Publicerad

De är stressade, ledsna och känner sig övervakade av sina arbetsgivare. Det handlar om ett 50-tal arbetslag inom hemtjänsten i Göteborg.

– Det är fruktansvärt att ett system som skulle vara ett hjälpmedel istället har blivit något som stjälper personalen, säger Anna Skarsjö, avdelningsordförande för Kommunal Väst.

Enligt fackförbundet Kommunal är det ett stort antal skyddsombud inom hemtjänsten i Göteborg som har lämnat in anmälningar om brister i arbetsmiljön till stadsledningskontoret för Göteborgs stad. Något som P4 Göteborg var först med att rapportera om.

Problemet är ett nytt planeringssystem, som har införts inom hemtjänsten, och som sköts via mobilen men som inte fungerar enligt Kommunal. De arbetar efter ett minutschema och enligt personalen räcker bland annat inte tiden till för att ta sig mellan de olika brukarna. Systemet mäter också tiden de är hos varje person.

– Skyddsombuden har lämnat in 40 förelägganden enligt arbetsmiljölagen, så kallade 6:6 a-anmälningar. Det är en allvarlig skrift som också skickas till arbetsmiljöverket för att påvisa ett arbetsmiljöproblem, säger Anna Skarsjö till SVT Nyheter Väst.

”Har fått en bunt anmälningar”

Föreläggandena lämnades in till arbetsgivaren Göteborgs stad under dagen.

– Jag har fått in en bunt, och jag ser det som en seriös markering när det kommer en så stor grupp människor och lämnar in anmälningar, säger Michael Färdig, förhandlingschef på Göteborgs stad.

Enligt honom kommer anmälningarna att skickas till varje förvaltning ute i stadsdelarna.

– Det här är inget som vi hanterar centralt, utan varje förvaltning får titta på frågan och försöka lösa problemet, säger han.

Stressande och oacceptabelt

Enligt Anna Skarsjö har hemtjänstpersonalen många arbetsuppgifter som inte är schemalagda och som de känner att de inte hinner med.

– De 25-tal undersköterskor som jag har har träffat är stressade, ledsna och känner sig uppgivna över sin arbetssituation. De känner sig också övervakade av sina arbetsgivare via gps:en i mobilen, säger Anna Skarsjö.

Är det inte bra att arbetsgivaren vet att personalen är där de ska vara enligt schemat och den tid som är sagt?

– Att arbetsgivaren vet exakt var man befinner sig på sin rutt om man blivit försenad hos någon vårdtagare är otroligt stressande och dessutom helt oacceptabelt.

Enligt Anna Skarsjö har arbetsgivaren fram till den sjunde januari nästa år på sig att svara på hur de ska åtgärda arbetsmiljöproblemen inom hemtjänsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.