18-åriga Therese Stenhoffs sommarjobb fick ett abrubt avslut. Foto: Privat

Hennes tjänst avbröts: ”Jag såg för trött ut”

18-åriga Therese Stenhoff var glad över sitt nya jobb på outlet-butiken i Borås. Men provanställningen fick ett abrupt avslut.
– Orsaken var att jag såg för trött ut, sa min chef. Jag fick gå direkt, berättar hon.
Enligt Handelsförbundet har arbetsgivaren troligtvis brutit mot lagen.

I torsdags öppnade outlet-butiken i Åhaga i Borås upp för åttonde sommaren i rad. 18-åriga Therese Stenhoff var en av de 60-talet ungdomar som blivit lovad jobb i butiken. Något som Borås Tidning var först med att berätta.

– Jag hade fått ett annat jobb som jag tackade nej till när jag fick detta. De hade lovat mig att få stanna till midsommar. Och de första dagarna gick bra. Jag fick beröm av de andra kollegorna för att jag jobbade på så bra, säger hon.

Men efter fem dagars provanställning blev Therese inkallad till arbetsledarens kontor.

– Han sa att jag inte fick jobba kvar för att jag såg för trött ut. Jag sa inte så mycket eftersom jag blev både ledsen och chockad. Men det kändes så fel. Det här var på lördagen och på måndagen var jag inte välkommen tillbaka, säger hon.

Tillbakavisar kritik

Anders Hardstedt är verksamhetsansvarig på Quality Outlet Åhaga. Han menar att processen har gått rätt till.

– När man börjar jobba hos oss får man veta att man har en veckas provanställning. Passar man inte in i gruppen eller klarar av arbetsuppgifterna så kan man bli uppsagd. Och så var det i det här fallet, säger han och tillägger att Therese Stenhoff hade fått flera varningar under veckan. Något som Therese bestämt nekar till.

Stämmer det att hon blev uppsagd för att hon såg för trött ut?

– Nej, det stämmer inte. Hon kunde inte utföra de uppgifter som hon blev ålagd att göra.

”Fungerat i alla år”

Butiken är inte ansluten till något kollektivavtal och ger personalen enbart muntliga anställningsavtal.

– Det har fungerat utmärkt i alla år, enligt Anders Hardstedt.

Bedömer du att det här gått rätt till enligt Lagen om anställningsskydd (LAS)?

– Det kan jag inte svara på.

Borde inte du som arbetsgivare ha koll på den lagen?

– Som sagt. De här anställningarna har fungerat utmärkt i alla år. Flertalet av de ungdomar som jobbat hos oss tidigare somrar har kommit tillbaka år efter år, säger Anders Hardstedt.

Kan vara lagbrott

Men enligt Anna-Karin Hessel, som är första ombudsman på Handelsanställdas förbund i Borås, har arbetsgivaren troligtvis brutit mot lagen. Therese Stenhoff borde enligt lag ha fått en uppsägningstid på två veckor.

– Det finns tidigare domar i arbetsdomstolen där man kan avbryta en provanställning men det finns fortfarande en underrättelsetid där den anställda har rätt till att antingen arbeta i två veckor till eller att få betalt för den tiden. Det oavsett om man har kontrakt eller inte, säger hon.

Eftersom avtalet är muntligt är det svårt att bevisa vad som sagts och inte i samband med att Therese Stenhoff anställdes. Men Anna-Karin Hessel understryker en viktig poäng i sammanhanget:

– Man måste skilja på provanställning och visstidsanställning. En provanställning ska alltid syfta till en tillsvidaretjänst. Och på Quality Outlet Åhaga har de bara säsongsanställda. Alltså borde man i detta fall ha valt en helt annan anställningsform, säger hon.

Tänker hjälpa Therese

Handelsförbundet har stämt träff med Therese Stenhoff för att hjälpa henne och informera henne om vilka åtgärder hon kan vidta. Det trots att hon inte är ansluten till facket.

– Som ung och i början på arbetslivet tänker man sällan på att ansluta sig till ett fackförbund det första man gör. Då vill man bara ha ett jobb, säger hon.

MISSA INTE: Ladda ner SVT:s app för mer lokala nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer