Foto: SVT

Henrik Munck lämnar Miljöpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Henrik Munck, vice ordförande i Trafiknämnden i Göteborg, som nyligen blev av med sitt förtroende inom Miljöpartiet i Göteborg lämnar partiet.

Henrik Munck meddelar sitt beslut i ett mejl till SVT. Han skriver bland annat:

– Prinicipiellt kan jag inte vara med i ett parti som gör sig av med förtroendevalda utan att ange konkreta skäl. Demokrati är ingen lek, ska man ta bort en politiker ska man göra det på ett korrekt sätt.

Det var i början av februari som Miljöpartiet meddelade att man inte längre har förtroende för Munck, delvis efter att han skrivit en serie debattartiklar om Västlänken.

När SVT når Munck säger han att han fortfarande inte vet exakt vad det är som gjort att partiledningen i Göteborg inte vill ha honom kvar.

– Man har svepande sagt att jag inte delar partilinjen. Man har inte sagt exakt vad det är jag gjort som inte duger och så länge jag inte får konkreta besked tänker jag heller inte lämna mina uppdrag.

Tänker inte lämna sina uppdrag

Munk tänker alltså sitta kvar på sina olika poster mandatperioden ut, men som politisk vilde.

– Jag kan tänka mig att lämna uppdrag om någon visar mig att jag misskött ett uppdrag, säger han.

MP-ledaren i Göteborg, Ulf Kamne, säger så här:

– Det är en logisk följd av allt som hänt att han lämnar partiet. Jag tycker att det är tråkigt att han inte också väljer att lämna sina uppdrag.

Han säger att han fortfarande inte fått konkret information om varför ni inte längre har förtroende för honom, stämmer det enligt dig?

– Nej, jag har försökt på olika sätt att förklara så det är märkligt för mig att han säger så.

Vad är då den konkreta orsaken?

– Att han driver en hållning som leder till att vi inte borde bygga Västlänken. Han säger det inte rätt ut, men allt han säger och gör betyder ju precis det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.