Start klippet för att höra 92-åriga Hervor Niklasson berätta om hur hon välkomnade och släppte in mannen i sitt eget hem – för att sedan bli rånad och blåslagen. Foto: SVT/Privat

92-åriga Hervor rånad av falsk sjuksköterska i sitt eget hem

Uppdaterad
Publicerad

När mannen ringde påstod han sig vara en sjuksköterska som ville komma på hembesök för att informera om coronavaccinering. 92-åriga Hervor Niklasson välkomnade besöket och släppte in mannen i sitt hem. Då blev hon både slagen och rånad.

– Jag tycker det är fruktansvärt och kan inte förstå hur de kan bära sig åt så, säger hon.

I klippet hör du Hervor Niklasson berätta om hur rånet gick till.

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om att fem kvinnor i Göteborg, samtliga mellan 89 och 97 år, under januari fått samtal från någon som påstått sig vara sjuksköterska från en vårdcentral. ”Sköterskan” erbjöd sig att komma på hembesök och informera om den kommande covid-vaccinationen.

Iklädd munskydd kom den falska sköterskan sedan hem till var och en av kvinnorna i Göteborgsområdet och stal bland annat värdefulla guldsmycken. En av dem var 92-åriga Hervor Niklasson. När hon förstod att något var fel fick hon ta emot både slag mot ansiktet och kroppen. Hon blev av med värdesaker och smycken till betydande belopp. Som också hade affektionsvärde för 92-åringen.

– Det är ju minnen i allt det här, säger Hervor Niklasson.

Sitter häktade

Med hjälp av spår i form av bland annat pantkvitton och stöldgods, har polisen kunnat gripa två män under den gångna helgen. De båda, 29 respektive 47 år, är bosatta i Malmö och är misstänkta för grovt rån, grov stöld och försök till stöld. De misstänks även för liknande brott i Stockholmsområdet. De båda är nu häktade.

– Jag är ju så gammal och tycker man kan få vara i fred de sista åren, säger Hervor Niklasson.

Männen kopplas till ytterligare minst ett tiotal telefonsamtal till kvinnor i Göteborgsområdet. De kvinnorna tackade dock nej till att få besök i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.