Mufleha Rashid var en av dem från Ahmadiyya muslimska kvinnoförening som samlades på Gustav Adolfs torg i Göteborg i dag, för att försöka minska fördomarna och öka förståelsen för dem som vill bära hijab. Foto: SVT

Hijab-bärare vädjar om förståelse

Uppdaterad
Publicerad

För att minska fördomarna och öka förståelsen för dem som vill bära hijab samlades några representanter från Ahmadiyya muslimska samfundets kvinnoförening på Gustav Adolfs torg i Göteborg under torsdagen.

Förra året var första gången som World Hijab day anordnades i fem städer i Sverige, och i dag var det dags igen. Tanken med evenemanget är att minska fördomarna mot de muslimska kvinnor som bär hijab, och även mot själva plagget.

– Vårt syfte är också att öka kunskapen kring hijab och varför muslimska kvinnor väljer att bära det, säger Mufleha Rishid, till SVT Nyheter Väst.

Hon är en av de kvinnor som samlats på Gustav Adolfs torg i Göteborg i dag. De kommer från  Ahmadiyya muslimska  samfundets kvinnoförening och vill ge folk möjlighet att ställa frågor. Förhoppningen med det hela är att toleransen för muslimska kvinnor och hijab ska öka. Hijab, som många kallar för slöja, är en klädsel som täcker håret, halsen och axlarna.

– Hijab är en del av mina kläder och jag känner mig trygg i det, säger Bushra Ahmad.

Respektera olikheter

De tycker att det är viktigt att folk kommer och ställer frågor och menar att det gör det lättare att förstå varandra och respektera varandras olikheter.

– Man hör ofta folk som säger att man ska befria slöjbärande kvinnor från förtrycket för att de bär hijab, men problemet ligger inte i slöjan utan i själva tvånget, säger Mufleha Rashid.

Enligt henne är det lika fel att tvinga någon att bära slöja som det är att tvinga någon att inte få bära slöja.

Har blivit svårare bära

Bushra Ahmad har bott i Sverige sedan 1977 och hon tycker att det har blivit lite svårare att bära hijab.

– Vi muslimska kvinnor är starkare än ni tror och vi ska inte ge upp. Folk tror att vi är förtryckta, men det är vi inte, säger Bushra Ahmad.

Skulle du hävda att alla som bär hijab gör det av egen fri vilja?

– Absolut inte, för det är många som är tvingade till hijab och vi är starkt emot det. Samtidigt ska ingen tvingas att inte bära slöja, säger Mufleha Rashid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.