På en för älven rekordstor pråm fraktades den sista del som ska länka ihop den nya Hisingsbron. Foto: SVT

Här fraktas nya Hisingsbrons hjärta över Göta älv

Uppdaterad
Publicerad

Nya Hisingsbron växer fram i raketfart. Under måndagen fraktades den sista delen – ett 750 ton tungt lyftspann – över Göta älv. På plats runt älvkanten var flera Göteborgare för att bevittna det historiska ögonblicket.

Klicka på klippet ovan för att se den massiva del som ska länka ihop nya Hisingsbron fraktas över Götaälv.

Lyftspannet, som är den sista delen som ska länka samman nya Hisingsbron, skeppades in till Göteborgs hamn under lördagen.

Därefter lyftes det över till en 90 meter lång, 27 meter bred och en för älven rekordstor pråm, som under måndagen fraktade lyftspannet över Götaälv.

”Är som en stor skulptur”

Flera intresserade Göteborgare betraktade frakten från älvkanten.

– Eftersom att jag är skulptör tycker jag att det är spännande med den här bron, för det är som en stor skulptur, säger Bengt Heinö, som stod med sin kamera i högsta hugg vid Gulbergsstrand.

”Allt gick som planerat”

Susanne Wiberg, projektledare på trafikkontoret för byggnationen av Hisingsbron, var även på plats under morgonen.

– Det svåraste var att frakta lyftspannet under Götaälvbron. Det var trångt, men vi tog det lugnt och kontrollerat och allt gick som planerat, säger hon.

Lyftspannet ligger nu vid kajen vid Gullbergsstrand och förbereds inför monteringen som är planerad till slutet av augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.