• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Se den 212 kilo tunga tonfisken som auktionerades ut i Göteborg. Foto: Björn Andersson

Historisk fångst av blåfenad tonfisk på 212 kilo

Uppdaterad
Publicerad

Det var en historisk fångst som auktionerats ut till fiskhandlarna i Göteborg på den tidiga tisdagsmorgonen. För första gången på 50 år kunde man buda på en blåfenad tonfisk som landats av en svensk båt.

Det var förväntansfullt bland besökarna när man slog dörrarna på Göteborgs fiskeauktion klockan sju på tisdagsmorgonen. Kvällen innan hade en svensk båt fångat en blåfenad tonfisk i Skagerak i dansk vatten, och det hör inte till vanligheterna.

– Vad vi kan se är det över är det över 50 år sedan en svensk båt lämnade in en blåfenad tonfisk till auktionen, säger Roger Thilander, vd på Göteborgs fiskeauktion.

Den blåfenade tonfisken kan bli upp till tre meter lång och väga hela till 500 kilo. Senast den fiskades kommersiellt i Sverige var på 1950-talet och har sedan dess varit fredad.

Har återhämtat sig

En återhämtningsplan sjösattes för bland annat Atlanten. Enligt Havs- och vattenmyndigheten har det gjort att den på senare år har siktats mer frekvent i svenska vatten. Beroende på hur fisken är fångad har Världsnaturfonden olika rekommendationer. Främst vill de att man äter burfångad tonfisk från Medelhavet.

Till skillnad från Sverige får man i danska vatten sälja blåfenad tonfisk om den landas som bifångst.  Den ”danska tonfisken” som bjöds till försäljning på Göteborgs fiskeauktion vägde 212 kilo och kilopriset hamnade till slut på 160 kronor. Det gjorde den till den överlägset dyraste på dagens auktion.

– Det är en fantastisk fisk och en historisk händelse för oss. Det är också roligt att den är på frammarsch igen, säger Thilander.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer