Polisen Dalslan skriver om den historiskt lugna bluesfesten på sin facebook-sida. Foto: TT

Historiskt lugn bluesfestival i Åmål

Uppdaterad
Publicerad

Festivaler i sommarvärme brukar i regel inte alltid förflyta lugnt. Därför verkar året upplaga av Åmåls Bluesfestival ha överraskat polisen. Inte ett enda våldsbrott har anmälts. 

I helgen arrangerades 28:e upplagan av Åmåls bluesfestival, en helg då både musikentusiaster och andra festglada strömmar till staden. Men i år blev något annorlunda. Inte ett enda våldsbrott anmäldes under helgen, konstaterar Dalslandspolisen på sin Facebooksida. 

”Sammanfattningsvis kan vi när detta skrivs konstatera att det för första gången i Blueskommenderingarnas historia, hittills, inte anmälts ett enda våldsbrott relaterat till Bluesfesten.” 

Fanns oro för knivar

Polisen skriver att man sedan i torsdags har varit på plats med extra bemanning. Förutom polisrytteri, hundförare och sjöpolisen har också kustbevakning, polisvolontärer och kommunens ordningsvakter funnits synliga. 

”Under årets festival arbetade vi lite extra med s.k. våldsbrottsförebyggande kroppsvisitationer p.g.a. en del oroande tips som inkommit inför årets festival om förekomst av knivar bland en del ungdomar.”

Man hade även extra fokus på narkotikaanvändning bland ungdomar. 

Omhändertaganden för fylla

Det blev dock inte en festival helt befriad från ingripanden.

22 personer har omhändertagits för fylla, och en rattfyllerist har anmälts. Nio ungdomar har misstänkts för narkotikabrott. Dessutom skriver Dalslandspolisen att ”några personer” bötfällts för offentlig urinering och trafikbrott. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.