En polis blev knivskuren vid ett våldsamt upplopp på Hässleholmen. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Högg med kniv mot polisens hals

Uppdaterad
Publicerad

En ung man åtalas för mordförsök och tre andra för våldsamt upplopp i Borås.

Det var i början på maj som två poliser attackerades på Hässleholmen i Borås. Efter en olycka ställer sig poliserna för att bevaka en moped. Enligt åklagaren kommer

två personer fram och börjar rycka i mopeden. Fler personer ansluter och stämningen blir hotfull. Poliserna sparkas och efter att ena polisen rest sig angrips hon med kniv.

Kunde blivit dödad

Knivhugget sker enligt åklagaren mot hennes hals och huvud.

– Träffar man så är det som att skära med kniv i smör. Den glider lätt in, säger vice chefsåklagare Ove Jäverfelt.

Då polisen lyckas vrida kroppen träffar kniven inte halsen utan i stället under armhålan. Efter anfallet drar bägge poliserna pistoler och gör mantelrörelser för att visa att de är skjutklara. Andra poliser anländer sedan till platsen.

– Hade han träffat där han siktade så kunde hon blivit dödad, säger Ove Jäverfelt.

Nu åtalas en ung man för mordförsök och tillsammans med tre andra även för våldsamt upplopp. En annan av dem åtalas även för försök till våld mot tjänsteman. Åklagaren ser mycket allvarligt på hela händelsen.

– Det är ett angrepp mot demokratin, säger han.

Filmbevis

Dagen efter attacken hittade en hantverkare kläder och en kniv. På en jacka, en keps och kniven finns dna från den man som nu misstänks för mordförsök.

– På den kniven fanns även dna från den polis som blev knivhuggen. Det tycker jag är extremt bra bevisning, säger Ove Jäverfelt.

Även en film som ska visa hur de misstänkta springer från brottsplatsen finns med i åklagarens bevisning, samt berättelserna från de angripna poliserna.

Samtliga misstänkta nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

knivattack mot polis i Borås

Mer i ämnet