Efter kritiken: Kraftiga lönelyft för barnmorskor i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Historiskt stort och välkommet. Så beskriver facket barnmorskornas lönelyft vid Södra Älvsborgs sjukhus Borås. I snitt handlar det handlar om nära 6 000 kronor per barnmorska, skriver Borås tidning.

– Lönerna är jätteviktig faktor men precis lika viktigt är att förbättra arbetsvillkor, att det kommer att bli mer personal på både förlossnings- och bb-avdelningen, säger Maria Sjölin, barnmorska och fackombud för Barnmorskeförbundet.

Hör Maris Sjölin om de nya lönerna och vad hon tror att de får för konsekvenser

Det var Borås Tidning som först berättade om att barnmorskorna vid SÄS kommer får ett stort lönelyft på nära 6 000 kronor i snitt.

Lönelyftet kommer efter ett år med både personalflykt och utbrett missnöje med både löner och arbetsförhållanden, vilket SVT Nyheter Väst berättat om tidigare.

Förhoppningen är att lönerna samt andra åtgärder ska locka och få sjukhuset att behålla personal, bland annat på förlossningen.

Vill locka kvar personal

Verksamhetschef Erica Cedervret säger att hon vill att befintlig personal stannar kvar men hon hoppas också att redan anställda sjuksköterskor ska uppmuntras att vidareutbilda sig.

– Vi vill möta våra medarbetares ökade arbetsinsats och ihop med Östra sjukhusets aktiviteter i frågan var detta ett möjligt beslut att ta.

Hon förklarar att beslutet kom efter samtal med andra sjukhus.

– Vi har många områden och utvecklingsprojekt som sammantaget skall skapa en bättre arbetsmiljö och en plan för kompetensutveckling. Fortsätter vi jobba tillsammans med detta så lägger vi en bra grund för alla våra medarbetare och chefer, säger Erica Cedervret

Lön består av flera delar

De höjda består dels av en retroaktiv kompensation från januari med lönetillägg på 2 500 kronor per månad för den ökad arbetsbelastningen, dels den regionala lönesatsningen på dygnet-runt-vård med 2 000 kronor, skriver BT.

Barnmorskorna får också ta del av en särskild politikersatsning för för de som släpar efter rikssnittet. Utdelningen per barnmorska beräknas till 1300 kronor i snitt. 

Dessutom har årets lönerevisionen ännu inte påbörjats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.