Enligt planen ska tomma lokaler vid Dalslands sjukhus I Bäckefors lämpa sig som plats för Campus Dalsland. Foto: Lisa Johansson/SVT

Högskoleutbildning i Dalsland nästa höst

Uppdaterad
Publicerad

Om ett drygt år kan högskoleutbildning i Dalsland vara verklighet.

Förhoppningen är att ett lokalt lärosäte både ska förhindra kompetensflykt och höja den generella utbildningsnivån.

Det är de fem Dalslands kommunerna, Bengtsfors, Dals-Ed, Åmål, Mellerud och Färgelanda som tillsammans med värmländska Årjäng gått samman för att förverkliga drömmen om ett lärosäte för högre utbildning i området.

Alternativen för den som vill studera vidare i närområdet idag är Högskolan Väst i Trollhättan eller Karlstad Universitet. Men då är erfarenheten att de som flyttar från hemkommunen för studier på annan ort inte kommer tillbaka.

Samtliga kommuner i området beskriver i varierande grad problem med låg utbildningsnivå bland invånarna samtidigt som kommunala arbetsgivare och lokala företag efterlyser mer högutbildad personal.

Förberedande polis-år

Lösningen enligt kommunerna är att förlägga ett campus centralt i området, inspirerat av Campus Västervik som varit aktivt i 25 år. Utgångspunkten är att föreläsningar sker på distans från ett annat lärosäte, men att det på campuset finns student och it-stöd med lokaler tekniskt anpassade för att delta i föreläsningar.

Högst upp på listan över tänkbara utbildningar finns sådana som riktas mot vård och skola och IT, men också ett förberedande år av polisutbildningen kan bli aktuellt.

200 000 per kommun

Dalslandskommunena har gått med på att stötta projektet med 200 000 kronor per år i två år, Årjäng inledningsvis med 50 000 i avvaktan på utbyggd kollektivtrafik. Därutöver behövs extern finansiering för att planerna ska fullföljas under 2023. Där nämns Västra Götalandsregionen som en möjlighet.

– De första steget för att verksamheten ska komma igång finns på plats, säger Stig Bertilsson (M) kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

Kommunernas priolista

Vårdutbildningar

Lärarutbildningar

IT-utbildningar

Teknikutbildningar

Polisutbildning

Ekonomutbildningar

Administratör-/utredarutbildningar

Utbildningar för besöksnäringen

Skogliga utbildningar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.