Senast på tisdagen gjorde en vattenläcka vid Munkebäckstorg att spårvagnstrafiken mellan Härlanda och Östra Sjukhuset stod still i flera timmar. Uppemot 30 hållplatser i östra och centrala Göteborg berördes av läckan.
Orsakar stopp i trafiken
Bara några dagar tidigare, i fredags, gjorde en vattenläcka i Björkekärr att 17-bussen var inställd. De totalt 400 läckorna som årligen uppstår i Göteborgs vattenledningar ställer till det för invånarna.
De här två läckorna uppstod på grund av tryckslag i röret. Det kan till exempel uppstå i samband med strömavbrott som gör att pumparna stannar. Och det är när pumparna går igång igen det finns risk för tryckslag, att trycket för en kort stund blir ovanligt högt, vilket innebär påfrestningar.
– Finns det då en försvagad del på ledningen kan den brista, säger Tommy Ekblad, chef på Ledningsnät Vatten, Kretslopp och vatten i Göteborgs stad.
400 läckor per år
Han berättar att det troligen var åskan som ledde till strömavbrott för pumparna på tisdagen.
I Göteborgs rörnät sker ungefär 400 vattenläckor per år och de allra flesta beror på sättningar i marken som är påfrestande för rören, eller på rost som ofta kommer av salthalten i leran som finns i marken i Göteborg.
– Det här i samband med att det är många byggarbeten i staden ökar risken för skador på rören, säger Tommy Ekblad.
Ledningar från 1800-talet
Många av ledningarna är gamla, vissa har legat sedan 1870.
– Men de äldsta är i regel de bästa. Det var bra kvalitet på gjutjärnet på den tiden, säger Tommy Ekblad.
Men ledningar brister och ett stort behov av upprustning finns.
– Så är det, och det är vårt högst prioriterade mål att minska läckagen, och det är en utmaning för oss att hitta läckorna innan de blir akuta.
Finns en plan
I Göteborgs stad finns en finansieringsplan för att flerdubbla förnyelsetakten av rören. Antalet läckor ska alltså bli mindre framöver. Hur lång tid det tar återstår dock att se.
Fakta / Ledningar och läckor
Leran i marken i Göteborg är en stor orsak till ledningsbrotten eftersom den har hög salthalt som gör att rören rostar. Den orsakar också sättningar i marken som innebär slitage på rören.
Göteborg är en kuperad stad, det gör att trycket i rören varierar och leder till mer slitage.
I januari och februari i år uppstod omkring 80 rörbrott i Göteborg. Största orsaken till det var kylan som orsakade spänningar i rören.
En annan, mindre vanlig, orsak till vattenläckor är strömavbrott som gör att pumparna stannar. När pumparna går igång igen kan vattentrycket bli högre än normalt och känsliga delar av ledningen kan brista.