Fuxernaskolan i Lilla Edet är en av 28 skolor som granskas av Skolinspektionen. Foto: SVT

Högstadiet i Lilla Edet har satsat på lektionsstruktur – för att höja resultaten

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen granskar just nu 28 skolor runt om i landet som haft låga resultat de senaste tio åren. En stor andel ligger i Västra Götaland, och en av de som granskas är Fuxernaskolan i Lilla Edet.

– Vi jobbar intensivt med strukturen på lektionerna, säger Anneli Eriksson, rektor för årskurs 7-9.

Hör mer från rektor och lärare om hur de jobbar för att få upp resultaten i klippet ovan.

Andelen elever i Fuxernaskolan som blev behöriga till gymnasiet ökade med elva procent, från 69,9 förra året till 80,9 i år. Ändå har skolan en bit kvar till att nå rikssnittet som ligger på 84,3 procent.

Något som skolan identifierat som en nyckel till att höja resultaten på skolan är lektionsstrukturen och disciplin.

– Allt från intåg till lektionen, att de har en bestämd plats, till att syftet med lektionen är tydligt, säger försteläraren Tommy Bergestig och radar upp flera andra sätt alla lektioner följer en viss uppbyggnad.

Utöver strukturen på lektionerna säger rektorn Anneli Eriksson att skolans organisation förändrats där lärare och ledningen jobbar närmare varandra, samt att man skapat fokusgrupper för att fånga upp vad eleverna behöver.

Vad finns kvar att göra för att höja resultaten?

– Nu gäller det att hålla i. Vi vill nå rikssnittet i Sverige, och där är vi inte än, säger Anneli Eriksson, rektor årskurs 7-9.

11 av 28 ligger i Väst

En stor andel av de skolor som Skolinspektionen valt att granska i landet, elva av 28, ligger i Västra Götaland. Majoriteten i Göteborg.

Se hela listan nedan.

Här är skolorna som granskas i Väst:

Bengtsgården – Bengtsfors kommun

Viskaforsskolan – Borås kommun

Gullstensskolan – Gullspångs kommun

Gårdstensskolan – Göteborgs kommun

Gamlestadsskolan H – Göteborgs kommun

Nytorpsskolan – Göteborgs kommun

Utmarksskolan – Göteborgs kommun

Vättleskolan – Göteborgs kommun

Fuxernaskolan – Lilla Edets kommun

Sylteskolan – Trollhättans kommun

Katolska skolan av Notre Dame – Vår Fru AB (Göteborg)

Urvalet har tagits fram med hjälp av Skolverkets statistik, utifrån att skolenheterna har en andel elever med godkända betyg (uppnår A-E) i årskurs 9 som ligger under den lägsta kvartilen, i jämförelse med andra skolor, varje år mellan 2010-2019. I urvalet ingår ej skolor som ingår i Samverkan för bästa skola eller som precis avslutat sin samverkan med Skolverket.

Källa: Skolinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.