Högt skattetryck i Dals Ed

Uppdaterad
Publicerad

I år blir det blir mindre i plånboken för invånarna i Dals Ed. För från 1 januari blev totalskatten i kommunen näst högst i landet.

– Det är klart det vore bättre om skatten var lägre men vi är liten kommun med mycket pensionärer och inte så många stora företag, säger Siv Martinsson som bor i Ed.

Anledningen till att Dals Ed avancerar på skattetryckslistan beror inte på att kommunen själv höjt skatten utan att regionskatten från årsskiftet höjts med 35 öre. Därmed är det bara två församlingar i Bräcke kommun i Jämtland som når högre totalskatt i landet.

I Dals Ed blir totalskatten 36,44 procent när man lägger ihop kommunal- och landstingsskatt med kyrko- och begravningsavgift.

– Det är väl inget man ser så positivt på men vi vill ha en bra välfärd och det ska inte bara sämre att bo här än i storstan, säger Martin Carling (C), kommunstyrelsens ordförande i Dals Ed.

Lägst totalskatt i väst har halländska Söndrum Vapnö församling i Halmstad med 32,23 procent. I Västra Götaland är det Lindome i Mölndals kommun som har lägst totalskatt, 32,51 procent.

Stor skillnad mot Solna

När Västnytt jämför skatten i Dals Ed med Solna kommun, som har landets lägsta skatt 30,01 procent, blir skillnaden påtaglig. Vid en inkomst på 300 000 kronor per år betalar invånarna drygt 19 000  kronor mer i skatt i Dals Ed än i Solna. Fast det besvärar inte alla i Ed.

– De måste ju betala parkeringsavgifter, här kan du ställa bilen var du vill utan att betala, säger Åke Melin som bor utanför Ed.

Enligt Martin Carling (C) finns flera förklaringar till det höga skattetrycket i Dals Ed. En är att kommunen är den minsta i Västra Götaland, en annan att flera invånare arbetspendlar till Norge och skattar där. Och Någon skattesänkning är inte i sikte.

 – Det känns som om vi slått i taket nu, målet är att i alla fall inte höja mer.

Hur hög skatten blir där du bor kan du ta reda på hos Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.