På Dicksons hus äldreboende i Göteborg testar man redan de högteknologiska toaletterna. Om det blir just denna version som kan komma att införas på fler äldreboenden får kommunens upphandling i så fall avgöra. Foto: Dicksons hus äldreboende

Högteknologiska toaletter införs på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Göteborg bestämde under torsdagen att högteknologiska toaletter ska införas på flera äldreboenden i ett försöksprojekt. Toaletterna både tvättar och torkar vilket innebär att vårdtagaren kan göra toalettbesök utan att ha med sig omsorgspersonal.

Det var Ann Catrine Fogelgren (L), biträdande kommunalråd, som lämnade in motionen om att införa högteknologiska toaletter inom äldreomsorgen i Göteborg.

– De här toaletterna stärker möjligheterna för ett självständigt liv för vårdtagarna, säger hon.

Samtliga partier i kommunstyrelsen förutom Sverigedemokraterna var positiva till att införa toaletterna i ett försöksprojekt enligt Fogelgren (L). De kommer nu att införas på utvalda äldreboenden i olika stadsdelar i Göteborg. Därefter ska resultatet utvärderas.

– Vi bygger många nya äldreboenden i Göteborg och då måste vi ligga i framkant vad gäller välfärdsteknik, säger Fogelgren (L).

Vill utveckla välfärdstekniken

Hon menar att Sverige behöver växla upp arbetet med att införa välfärdsteknik, något som gjorts i bland annat Danmark.

Om försöksprojektet ger ett gott resultat kan högteknologiska toaletter även komma att införas till personer med funktionsnedsättning i ordinära boenden.

– Det ska bli roligt att följa projektet och mina förväntningar är att det ska ge den utdelning till äldre och vårdpersonal som vi hoppas på.

Vad kommer det kosta att införa högteknologiska toaletter?

Det är en del av projektet att se över kostnaderna. Men i Danmark ser man att man sparat pengar eftersom toaletterna bidrar till att personalen har mer tid att ägna sig åt annat, säger Ann Catrine Fogelgren.

Nu ska det göras en upphandling om exakt vilka toaletter som kommunen ska använda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer