Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mässansvarig Frida Edman om säkerhetsåtgärderna i klippet. Foto: SVT

Höjd säkerhet på årets bokmässa i Göteborg

Publicerad

För att ta sig in till årets bokmässa måste besökarna nu visiteras. Det är en av åtgärderna när bokmässan förstärker säkerheten. 

– Det beror på den höjda hotnivån i samhället, säger mässansvarig Frida Edman. 

Hör hur besökarna kommer att påverkas i klippet ovan. 

Inför varje mässa planeras insatser för säkerheten tillsammans med polisen och säkerhetspolisen. I augusti höjde säkerhetspolisen terrorhotnivån i Sverige från nivå 3 till nivå 4, den näst högsta nivån i skalan.

Varnar för köer

Inför årets bokmässa förstärks säkerheten. Det innebär fler vakter. Dessutom kommer besökare, utöver väskkontroller, nu även att visiteras innan de får gå in. Vilket gör att inpasseringen kommer att ta längre tid. 

– Vi uppmanar våra besökare att vara ute i god tid , säger mässansvarig Frida Edman.

Polisen: ”Speciellt läge”

Max Olsson är lokalpolisområdeschef i City och den som är strategisk ansvarig för polisens insats för bokmässan. Den ökade terrorhotnivån har påverkat polisens arbete inför mässan.

– Det är ett speciellt läge utifrån den generella hotbilden. Det är något vi har med oss med alla arrangemang. Vi har en större närvaro på publika platser i stort. Självklart har vi bemannat evenemanget så att vi känner oss trygga i det, säger han.

Judisk kultur ett av årets teman på bokmässan. Har det påverkat er i er bedömning?

– Det påverkar att vi funderar mer på eventuella händelseutvecklingar. Det är klart att det påverkar oss i våra bedömningar, men det är inget vi kommunicerar kring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.