Hodan Mohammed beskriver händelsen som en fruktansvärd upplevelse. Foto: TT/Privat

Blev felaktigt anklagad för stöld

Publicerad

Tidigare i veckan besökte Hodan Mohammed sminkbutiken Sephora i centrala Göteborg och provade några läppstift. När hon hade lämnat butiken följde väktare efter.
– De anklagade mig för stöld och trots att jag nekade blev jag förhörd och polis tillkallades. Det var en fruktansvärd upplevelse, säger hon som först efter att övervakningskamerorna kontrollerats friades.

Hodan Mohammed jobbar på ett hvb-hem som behandlingsassistent. I onsdags var hon i centrala Göteborg i tjänsten tillsammans med några av tjejerna som bor på hemmet och som kräver vuxen uppsikt hela tiden. De gick in i några butiker och tittade på saker. Hodan Mohammed tittade på några läppstift inne i på Sephora.

– Jag lade tillbaka läppstiften och vi lämnade butiken. Därefter följde några personer efter. Vi trodde inte det var efter oss till en början, men sedan kom de fram och anklagade mig för stöld av läppstiften. De påstod att personalen i butiken hade sett det, säger Hodan Mohammed som berättar att hon togs in i ett rum inne i Nordstan av väktare.

”Kände mig liten och maktlös”

Under tiden som frågor ställdes om den påstådda stölden fick tjejerna klara sig på egen hand.

– Jag nekade hela tiden och bad om att få ringa min chef, men fick det först efter en halvtimma. Jag har aldrig känt mig så liten och maktlös. När man vet att man inte gjort något och försöker bevisa det, säger Hodan Mohammed som sedan förhördes av polis som kom till Nordstan.

Senare på kvällen ringde polisen upp Hodan Mohammed. Nu hade man hunnit gå igenom bilderna från övervakningskamerorna. Dessa visade att hon hade tittat på läppstiften och sedan lagt tillbaka dem. Anmälan om stöld lades ner, vilket polisen bekräftar för SVT.

Men för Hodan Mohammed har upplevelserna satt djupa spår.

– Att känna att ingen lyssnar på en och att man står utan rättigheter. Jag kan inte komma ifrån känslan att min hudfärg och ursprung har spelat in. Det kändes som att jag var dömd på förhand, säger Hodan Mohammed som säger att hon inte fått någon ursäkt från sminkbutiken eller från väktarna.

Nu har hon valt att göra en polisanmälan av väktarnas behandling av henne.

– Jag blir rädd när jag tänker på vad som hade hänt om filmen från övervakningskamerorna inte tydligt visat att jag var oskyldig, säger hon.

Securitas beklagar

Ronny Fredriksson, presstalesperson på Securitas beklagar det som hänt.

– Vi visste i och för sig inte att personen var oskyldig när vi blev inblandade. Ursprungligen var det butikens personal som ansåg att de var hundra procent säkra på att det begåtts snatteri, säger han och fortsätter:

– Vi har full förståelse för att den som drabbades känner att det var en hemsk situation. Gällande den delen där vi varit inblandade kan vi bara beklaga. Det är inget vi försvarar, det blev fel.

”Vi ser över våra rutiner”

Sephora skriver i ett mejl till SVT Nyheter Väst att de är ledsna för vad som hänt:

”Vi är djupt ledsna över det som har skett i vår butik i Göteborg tidigare i veckan. Vi strävar alltid efter att alla kunder ska få en god service och att ett besök i våra butiker skall vara en härlig skönhetsupplevelse. Uppenbarligen har detta inte skett. Vi ser omgående över våra rutiner för att detta inte ska ske igen. Vi försöker komma i kontakt med den drabbade kunden för att ge vår personliga ursäkt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer