Den 4 mars 2018 vigs Susanne Rappmann till biskop i Uppsala domkyrka. Foto: Harald Nilsson

Hon blir Göteborgs första kvinnliga biskop

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att Susanne Rappmann blir Göteborgs stifts 24:e biskop. Under onsdagens biskopsval vann hon med 68,8 procent av rösterna och blir därmed den första kvinnliga biskopen någonsin i stiftet.
– Det är stort att få vara med i den utvecklingen, säger hon.

Den 4 mars 2018 ska Susanne Rappmann vigas till biskop i Uppsala domkyrka då hon efterträder Per Eckerdal som går i pension. Fram tills dess tituleras hon biskop electa, som betyder vald biskop.

När det premiminära valresultatet sammanställdes under onsdagen stod det klart att Susanne Rappmann valdes med 773 röster (68,8 procent) mot Erik Johanssons 332 röster (29,6 procent). 18 av rösterna var ogiltiga.

– Det är väldigt roligt men jag känner också en viss bävan. Jag känner också lättnad i att det nu finns ett besked. Det har varit en ganska lång väntan, säger Susanne Rappmann.

”Utvecklingen har gått fort”

Sedan 2014 har hon arbetat som kyrkoherde i Mölndals pastorat. Rappmann föddes i Skåne men är numera bosatt i Lindome. Nu blir hon alltså den första kvinnliga biskopen någonsin i Göteborgs stift som omfattar Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland.

Susanne Rappmann prästvigdes 1992 för Göteborgs stift. Det var den första prästvisningen då kvinnor vigdes till präster i Göteborgs domkyrka.

– Utvecklingen sedan dess har gått fort. Det är stort att få vara med i den.

Vilka frågor kommer vara viktigast för dig i arbetet som biskop?

– Kyrkans enda och viktigaste fråga är att ge människor hopp och tro. Det behöver göras på olika sätt utifrån olika sammanhang. Hur gör vi med de resurser vi har?

LÄS MER: Biskopsvalet: Olika syn på homosexualitet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer