Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tre års tid lyckades ”Lina” hålla sitt drogmissbruk hemligt för sin familj och skolan. Hör henne berätta vad hon tycker föräldrar ska vara vaksamma på. Foto: SVT

”Lina”, 21, dolde sitt missbruk för föräldrarna i flera år

Uppdaterad
Publicerad

Sex månader efter att ”Lina” första gången testade cannabis med sina kompisar var drogmissbruket ett faktum. Under tre års tid lyckades hon dölja för både familjen och skolan att hon använde droger – dagligen.

– Jag började röka själv, utan mina kompisar. Det var en varningssignal, säger hon.

Starta videon för att se hur ”Lina” höll undan ett långt cannabismissbruk hemma och vad hon tycker föräldrar ska vara vaksamma på

Sista året på gymnasiet började det gå utför på riktigt för ”Lina”. Ångesten växte och i skolan gick det allt sämre. Fasaden höll på att krackelera. Både skolan och föräldrarna märkte att det var något som inte stämde. Men ingen misstänkte att det berodde på ett drogmissbruk.

– Jag var inte typen som förväntades ta droger. Skolkuratorn ställde inte frågan om droger kunde varit inblandat och mina föräldrar misstänkte aldrig något, säger hon.

Viktigt arbete

Att polisen i Trollhättan startat Föräldraskolan och använder sig av sociala medier för att nå ut med information till föräldrar om drogmissbruk, är enligt ”Lina” en viktig del i att öka kunskapen om droger.

– Jag tycker att det är ett dialogskapande och ett konstruktivt arbetssätt. Det är viktigt att information kring droganvändning når ut till föräldrar, säger ”Lina”.

Sökte hjälp på egen hand

Innan ”Lina” berättade för sina föräldrar om sitt cannabismissbruk, hade hon själv sökt hjälp hos organisationen Mini-Maria för sitt missbruk. Sådana mottagningar finns i hela landet och vänder sig till ungdomar med någon form av drogmissbruk.

– Jag visste att jag ville sluta, men kunde inte. Så jag sökte hjälp hos Mini-Maria som hjälpte mig att ta mig ur missbruket.

I dag har Lina varit ren i sex månader.

– Jag mår bra nu, jag har en framtid, så kändes det inte de åren jag använde droger.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.