Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gunilla som spelar karaktären som slet i klädfabriken. Foto: SVT

Tuffa förhållanden för arbetarna när löpande bandet infördes på Algots i Borås

Publicerad

Svettigt. Och hårt. Så beskrivs arbetet vid det löpande bandet på textilföretaget Algots i Borås. Gunilla Bördin spelar en av sömmerskorna i fabriken som klädde folkhemmet – och som nu blir teater.

– Algot var en fantastisk företagsledare som byggde upp det här. Men utan alla fantastiska sömmerskor hade inte Algots varit något, säger Gunilla Bördin. 

Textilföretaget Algots i Borås var tidigt ute med att införa löpande bandet i produktionen. Det gjorde företaget framgångsrikt. Men för de som arbetade vid bandet var förhållandena tuffa. Många slet ut sig, säger Gunilla Bördin. 

– De har haft ont i nackar och axlar hela livet sedan, säger hon. 

Minns sömmerskorna 

Gunilla Bördin, 72, är född och uppvuxen i textilstaden Borås. Hon minns Algots storhetstid och arbetarna som strömmade in och ut från fabriken. Nu är hon en av amatörskådespelarna som skildrar Algots uppgång och fall på Hemgården i Borås. 

– Jag tycker att det är jättefint att få leva sig in i en sömmerskas liv, säger hon. 

Se hur det hårda arbetet blir teater i klippet ovan. 

Konfektionsföretaget Algots grundades i Borås 1907 av Algot Johansson. Algots var bland annat känt för sina fritidskläder.

På 70-talet drabbades Algots och andra svenska textilföretag av bland annat hård konkurrens från låglöneländer. Under den så kallade tekokrisen försvann totalt omkring 70 000 jobb i Sverige.

Algots försattes i konkurs 1977.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.