Jessica Meir Foto: SVT

Jessica Meir kan bli andra svenska astronauten i rymden

Uppdaterad
Publicerad

Nasa-astronauten Jessica Meir ser ut att bli nästa svensk i rymden. I dag besökte svensk-amerikanskan Göteborg med anledning av tioårsjubileet av Christer Fuglesangs första rymdfärd.

2006 fick Sverige sin första astronaut uppskjuten i rymden. Det var Christer Fuglesang som besökte rymdstationen ISS. Efter den andra färden 2009, har det varit dåligt med rymdvandringar för Fuglesang. 

Men nu verkar det alltså som att nästa svensk kan vara på väg ut i det stora mörka. Eller svensk-amerikan för att vara exakt. Som nyfödd flyttade Jessica Meir, 39, nämligen från Sverige till USA och har därför dubbelt medborgarskap. Hon tror själv att hon inom tre till fem år kommer att befinna sig i rymden.

– Jag tror att inom ett till tre år kan jag att få ett uppdrag, och då måste jag träna i två år, säger hon när SVT Nyheter Väst träffade henne strax efter att hon kom med tåget till Göteborg.

Bakgrund inom marinbiologi

Hon har tagit masterexamen i rymdforskning på Internationella rymduniversitetet i Frankrike och doktorerat i marinbiologi vid Scripps Institution of Oceanography i San Diego, USA. Och förra året blev hon färdigutbildad astronaut efter två år studier i NASA:s 21 Astronaut Group. 

Nyfiken på perspektivet

Än så länge finns inget datum bestämt för när hon ska åka på sin första rymdfärd. Men om hon åker kommer hon bli den första svenska kvinnan i rymden.

Hur ser du på att vara ute i rymden?

– För mig är det fortfarande helt otroligt. När jag var fem år gammal sa jag för första gången att jag skulle bli astronaut, men det är fortfarande som en dröm och inte som verklighet.

Läs också: Christer Fuglesangs tips till Meir – Lek med tyngdlösheten

Vad ser du mest fram emot?

– Hur det känns, och perspektivet. Jag tror att man har andra perspektiv när man tittar ner på hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.