Foto: SVT

Låstes in på rättspsyk utan att ha begått något brott

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Rasmussen låstes in i ett och ett halvt år på en rättspsykiatrisk klinik utan att begått något brott.

Johanna är en av de tjejer med självskadebeteende som den allmänna vården inte klarar av att hantera.

Hon har sedan 2010 farit in och ut inom psykiatrin i Kungälv. Hon har ett allvarligt självskadebeteende och har också utvecklat ätstörningar. När hon vägde som minst var hon nere på 40 kilo vilket resulterade i hjärtproblem. Därför tvångsvårdades hon på Kungälvs sjukhus.

Unga med självskadebeteende

Den 31 maj 2012 blev hon meddelad om ett beslut som skulle komma att förändra hennes vardag fullständigt.

– Vi hade ett läkarsamtal där jag blev informerad om att jag skulle förflyttas till ett annat sjukhus och det kallades för Sankt Sigfrids sjukhus. Jag skulle bli förflyttad samma dag, berättar Johanna.

Dagen därpå blir Johanna varse att det sjukhus hon tror att hon är på väg till i själva verket är en rättspsykiatrisk klinik i Växjö. Hon berättar om rummet där hon ska ha fått spendera sin första natt.

– Det ser ut som en fyllecell ungefär. Man får ligga på en brits med en galonmadrass och så får man en gul landstingsfilt, säger Johanna.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är den rättspsykiatriska kliniken i Växjö den enda vårdinstansen i landet som fokuserar på patienter med de allra allvarligaste självskadeproblemen. Det är alltså de som tar över när den allmänna psykiatrin inte klarar av att hantera patienterna.

– När våra lokala resurser tar slut, det är då vi överväger den lösningen, säger Hamid Abiri. Han är överläkare vid Kungälvs sjukhus som tidigare ansvarade för Johannas vård.

Den förste oktober 2013 skrevs Johanna Rasmussen ut från den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Hon är starkt kritisk till den vård hon fick inne på kliniken.

– Jag har skadat mig under hela perioden i Växjö från och till och jag upplevde från många ett lite mer gammalmodigt synsätt. Att man inte ska få uppmärksamhet och att man ska skylla sig själv. Det innebär att om man skadar sig får man städa undan efter sig själv, vilket kan vara okej, men man får inte sy sina skador, säger Johanna.

Fick du inte sy dina skador?

– Jag fick göra det vid ett par tillfällen om det var tillräckligt allvarligt eller om man bad om det men många skador som skulle behövas tas hand om låter de vara, säger Johanna.

Ansvariga för den rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö har trots en fullmakt valt att inte kommentera Johannas påståenden med hänvisning till patientsekretess.

Verksamhetschefen har dock tidigare pratat med SVT om hur hon ser på den vård som bedrivs inne på kliniken för patienter med självskadebeteende.

– Vi tycker att vi har klarat många patienter väldigt bra, säger verksamhetschef för kliniken Anita Åkesson.

Anita Åkesson delar samtidigt bilden som bland andra SKL har, att det finns problem med att vården ligger inom rättspsykiatrin.

– I de bästa av världar skulle jag vilja ha vården utanför murarna naturligtvis, säger Anita Åkesson. 

På frågan om vården har hjälpt henne, svarar Johanna Rasmussen.

– Nej, det tycker inte jag. Men jag hoppas att det ska bli bra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga med självskadebeteende

Mer i ämnet