Lisa Ekström är klimatstrateg för Göteborgs stad och visar de nya översvämningsskydden. Foto: SVT

Hon ska rädda Göteborg från vattenmassorna: ”Känner viss oro”

Uppdaterad
Publicerad

Betongmurar på 2,7 meter över havet ska skydda staden – åtminstone till år 2100. Vid Packhuskajen i Göteborg har högvattensskydd redan börjat byggas.

– Jag känner viss oro måste jag säga, vi vet inte vad vi har att vänta, säger stadens klimatstrateg Lisa Ekström.

I klippet ovan kan du se hur planerna ser ut för Göteborg och du kan också se hur det skulle se ut om Gustav Adolfs torg skulle översvämmas. 

Många områden i Göteborg är redan idag utsatta för återkommande översvämningar: Gullbergsvass, Lindholmen, Klippan och Frihamnen. De är prioriterade i stadens arbete med att bygga högvattenskydd. Vid Packhuskajen bakom casinot har skydden redan börjat byggas, i form av betongbarriärer. De ska klara en havsnivåhöjning på 2,3 meter.

Foto: SVT

Stormportar i inloppet

Utanför Älvsborgsbron planerar staden att bygga gigantiska stormportar som kan vara öppna vid klart väder och stängas vid stormar när vattnet trycker på. De stora portarna ska stå klara år 2070. 

Foto: Göteborgs stad

En siffra på 30 miljarder har nämnts?

– Det kommer kosta mycket pengar, många tiotals miljarder. Exakt vad vet vi inte i nuläget. Men om vi inte gör något kommer det kosta ännu mer, säger Lisa Ekström.

En ond spiral

Här kan du läsa mer om landhöjningen som till viss del motverkar havets höjning på västkusten. Men när havsnivåerna väl har börjat att stiga så kommer de ju inte heller att avstanna, eftersom olika så kallade tröskeleffekter kommer att spä på klimatförändringarna. Frågan är vad som händer efter år 2100.

– Enligt prognoserna kommer det bli ännu varmare och havsnivåerna bara öka ännu mer. Det oroar mig. För min del är det kanske okej, men för kommande generationer känns det inte riktigt bra, säger Lisa Ekström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.