Elizabeth Laursen är undersköterska på äldreboendet Åkerhus i Västra Frölunda i Göteborg. Nu har hon valts till Årets skyddsombud av LO-distriktet i Västsverige. Foto: SVT

Elizabeth slog larm i våras om läget på äldreboendet – nu prisas hon

Publicerad

Undersköterskan Elizabeth Laursen lyckades tillsammans med sina kollegor att hålla smittan av covid-19 borta från sin avdelning på äldreboendet Åkerhus i Göteborg. Nu prisas hon för sin insats och har valts till Årets skyddsombud av LO-distriktet i Västsverige.

– Man fattar inte att det är sant, att det blev så uppskattat, säger en glad Elizabeth Laursen till SVT Nyheter Väst.

Det var när pandemin bröt ut i mars i år som undersköterskan och skyddsombudet Elizabeth Laursen och hennes kollegor bestämde sig för att försöka isolera avdelningarna på boendet ifrån varandra.

– När corona kom så kämpade vi jättemycket för att isolera de friska avdelningarna från de sjuka och för att personal inte skulle springa fram och tillbaka mellan avdelningarna, säger Elizabeth Laursen.

Coronapandemin

Skyddsutrustning

Enligt henne gick inte heller bemanningen ihop så det blev många dubbla pass och mycket pusslande med scheman för att få det att fungera. De fick också kämpa för att få skyddsutrustning som inte fanns från början.

– Det var kaotiskt. Självklart ska ingen riskera livet på jobbet. Det gäller att skydda både kollegor och boende.

Hör i klippet vad Elizabeth Laursen säger om utmärkelsen som årets skyddsombud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet