Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Uma Abdi läsa upp sin poesi, som hon skrivit till sin vän, i klippet ovan. Foto: Kamal El Salim

Hon vann deltävlingen Ortens bästa poet i Borås

Publicerad

Uma Abdi från Norrby vann deltävlingen Ortens bästa poet i Borås. Nu har hon chansen att vinna den nationella finalen som hålls i Örebro den 11 december.

– Många vet inte vad poesi är i orten. Många tror att 'rosor är röda violer är blå' är poesi. Men det är ett sätt att uttrycka sig oavsett var du kommer ifrån, hur du ser ut eller om du kan språket, säger Uma Abdi.

19-åriga Uma Abdi gick tillsammans med Sowda Adan, även hon från Norrby, vidare i deltävlingen Ortens bästa poet som ägde rum i Borås i lördags, förra veckan.

– Det känns grymt, jag förväntade mig inte att vinna, säger Uma Abdi.

Vill lyfta ungas röster på Norrby

En av arrangörerna för tävlingen i Borås är Khalil El Machharawi.

Arrangören Khalil El Machharawi.

– Vi behöver lyfta ungdomar som bor på området om som ofta inte hörs. Ge dem en plattform för att vi behöver flera förebilder på området, säger han.

Han hoppas att tävlingar som denna ska kunna ge en bättre bild av stadsdelen Norrby.

– Det har i många år skrivits mycket negativt. Vi som bor här vet hur mycket kärlek och kraft det finns. Men det är också viktigt att få de unga som bor här att vilja skriva och engagera sig i kulturlivet, säger Khalil El Machharawi.

Förenade förorter arrangerar tävlingen tillsammans med olika föreningar i förorter runt om i hela landet. I år hålls deltävlingar i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Borås, Jönköping, Örebro, Borlänge och Umeå. Finalen kommer hållas i Örebro i december.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.