Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Merima fick fly till hemlig ort under Instagramupploppet. Foto: Dokumentär/SVT

Hon var måltavlan under Instagramupploppet: ”Har förstört halva mitt liv”

Publicerad

För drygt tio år sedan var Merima Brkovic 17 år och gick på Plusgymnasiet i centrala Göteborg. En söndagskväll startades ett nytt konto på Instagram som kom att påverka hela hennes liv. 

– Jag har alltid varit en jättestark person. Jag tål mycket. Men efter allt det som hände: Depressionen, panikångestattackerna, sömnlösa nätter. Det har förstört halva mitt liv, säger hon i SVT:s Instagramupploppet. 

Det var  i slutet av december 2012 som kontot “Gbg:s orroz” startades på Instagram. Orroz är slang och betyder horor eller slampor. Under dygnen efter att kontot startades publicerades namn och bild på hundratals ungdomar tillsammans med kränkande och grova uppgifter. All information skickades in av ungdomar runt om i Göteborg till det anonyma kontot.

Upplopp utanför skolan

Redan dagen efter att kontot startades hade det fått flera tusen följare. Ilskan över uthängningarna växte och det gick ett rykte om att det var Merima Brkovic och en annan jämnårig som hade startat det. På tisdagen hände något som få hade väntat sig: Merimas skola stormades av hundratals arga ungdomar – på jakt efter henne. 

Händelsen kom att kallas Instagramupploppet i media och blev en historia som sträckte sig över en lång tid framåt. Merima Brkovic friades från alla misstankar när polisen, efter några veckor, kunde spåra de IP-adresser som var kopplade till kontot.

Men hon påverkas av historien än idag, mer än tio år senare.  

Se hela dokumentärserien Instagramupploppet på SVT Play 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.