Foto: SVT Arkiv

Honungsbrist befaras

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Biodlingsföretagarna i Sverige kommer honungsskörden i år att bli mycket mindre än normalt, cirka 35-40 procent av ett normalår. Orsaken är det dåliga vädret.

Den kalla och blöta sommaren har medfört att bina kurar inne i sina kupor i stället för att flyga ut och samla nektar.

– Bina fastnar inne i sina kupor  och sitter och äter upp allt det de samlat in tidigare, säger Torbjörn Jacobson, som är honungsproducent utanför Borås, till SVT Nyheter Väst.

Stödutfodring med socker

Han har 250 bisamhällen i produktion och förra året fick han ut runt 65 kilo per samhälle.

– Förra året var ett fantastiskt bra år, men i år är det katastrof.

– Vi har till och med varit tvungna att stödutfodra våra bisamhällen med sockerlösning under försommaren och det är första gången det händer, säger han.

Enligt Biodlingsföretagen i Sverige kommer honungsskörden i landet att sluta på cirka 35-40 procent av ett normalår. I Västsverige beräknar man att biodlarna bara uppnår 30 procent av ett normalår.

Hopp om sen blomning

Trots att kuporna är tomma har Torbjörn Jacobson inte helt gett upp hoppet om honungen. Rallarrosen blommar senare än vanligt och även lindblommorna står i knopp. Blommorna släpper ingen nektar förrän det blir runt 20 grader och blir det bara några soliga dagar så öppnar sig blommorna så att bina kan komma åt nektaren.

– Men det räcker inte långt. Får vi ut 25 kilo per samhälle i år så får jag vara nöjd, säger han.

Ett normalår konsumeras cirka 3 000 ton honung i Sverige varav hälften är inhemsk. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer