Politiker och tjänstemän plockar skräp på Flatholmen. Foto: SVT

Hopplös kamp mot skräpet längs kusterna

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen samlades ett tjugotal politiker och tjänstemän på Flatholmen utanför Lysekil för att plocka skräp längs stränderna. Resultatet blev nedslående, man fyllde nästan 40 säckar med skräp.

– Det är enorma mängder skräp. Det är mer än vi klarar av att ta hand om i kommunerna så vi behöver verkligen enskilda medborgares stöd i det här, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil.

På avstånd ser stränderna ute på öarna rena och fina ut, men kommer man närmare upptäcker man allt skräp. 8 000 kubikmeter skräp sköljs upp på stränderna i Bohuslän varje år.

Skräpkusten

– Det vi samlar ihop under de här timmarna kommer att fylla hela båten som vi åkte ut med. Det är enorma mängder vi pratar om. Vi har öar runt omkring oss där skräpproblemet är mycket större än så här, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd Lysekil.

Känns det inte hopplöst?

– Jo, det gör det och det är därför det är viktigt att skapa uppmärksamhet kring vilket jätteproblem det här är.

Politiker plockar skräp

Elva kommuner längs Bohuskusten samarbetar i projektet Ren och Attraktiv Kust för hålla stränderna rena. Idag åkte ett tjugotal politiker och tjänstemän till ön Flatholmen utanför Lysekil för att plocka skräp.

– Det har städats många gånger, men det här är första gången som vi samlar politiker och tjänstemän från kommunerna för att skapa uppmärksamhet kring det här. Jag hoppas att det blir fler gånger, säger Jan-Olof Johansson.

Under städningen hittar man farligt avfall, glasbitar och spikar som folk skulle kunna trampa på. Men skräpet är också ett problem för djur och natur. 

– Vi kan se biologiska problem med allt skräp. Djur fastnar i det, sväljer det och svälter ihjäl. Vi har ekonomiska problem, strandstädningen är kostsam. Det är ett handarbetsjobb med stora båtkostnader för att frakta bort det eftersom vi har en vid skärgård, säger Jessica Lundqvist, projektassistent Ren Kust.

40 säckar skräp

Till hjälp vid dagens städning fanns även den ideella föreningen Strandstädarna. Men trots att man fick ihop nästan 40 säckar med skräp är det en ojämn kamp. Det mesta av skräpet kommer inte ifrån Sverige utan via  havsströmmar i Nordsjön.

– Strandstädningen är tyvärr inte den bästa lösningen på problemet. Det är dock ett av få sätt som vi kan få upp det marina skräpet. Problemet löser vi genom att stoppa källorna, säger Jessica Lundqvist.

Med källorna menar Jessica Lundqvist att man måste göra det dyrare att använda plast för att minska användningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräpkusten

Mer i ämnet