Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bättre studiero när eleverna rör sig är resultatet av en hopprepstävling Foto: Lars Wiklund

Hopprepstävling ska få skolelever att må bättre

Publicerad

Barn och unga rör sig för lite. För att råda bot på detta deltar Kunskapsskolan Krokslätt i Göteborg för andra året i en hopprepsutmaning där elever på skolor skall samla så många hopp som möjligt i en tävling. Förra året fick skolan ihop 100 000 hopp. Nu satsar man på fler.

– Målet är att vi skall slå det i år, säger Elina Kömüves, elevvärd på Kunskapsskolan Krokslätt.

Rörelsesatsning i skolan är ett regeringsuppdrag för att förbättra folkhälsan och skolresultaten. Främst vill man nå de som är minst aktiva. Satsningen leds av Riksidrottsförbundet och Hopprepsskoj 2024 anordnas av Gymnastikförbundet. Tävlingen pågår under perioden 13-24 maj.

– På vår skola har vi haft perioder där våra elever varit ganska stillasittande på rasten. Att nu se hela skolgården hoppa under denna period är så roligt och glädjen smittar verkligen av sig, säger Elina Kömüves, elevvärd.

– Annars sitter vi bara inne med våra datorer. Eller så sitter vi bara hemma och tycker att jag orkar inte, men det är ju viktigt att röra på sig, säger Fatima Etmaniti, 10 år.

Hälsa och bättre skolresultat

Över 1000 skolor var med i satsningen förra året. I en enkät svarar de flesta skolorna att den gett ökad rörelse för eleverna, ökad trivsel både bland elever och personal, lugnare klassrum samt piggare och mer koncentrerade elever.

– Det påverkar ju också lektionerna. Att man inte har så mycket spring i benen, säger Olle Spolander, 12 år.

– Vi får bättre studiero när eleverna rör sig och vi ser att studieresultat ökar och eleverna får bättre koncentration, säger Emil Dolk, rektor på Kunskapsskolan Krokslätt.

Rörelsesatsning i skolan

Fysisk aktivitet är bra för barns mående, för resultaten i skolan och för folkhälsan. Samtidigt visar forskningen att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en för stor del av dagen. Endast 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna når den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen.

1 160 skolor i 203 kommuner fanns med i nätverket för Rörelsesatsning i skolan under 2022. Av dessa gavs det anpassat stöd genom överenskommelser till cirka 700 skolor. Skolorna samverkade på olika sätt med över 900 idrottsföreningar inom ramen för satsningen, där 64 olika idrotter (specialidrottsförbund) deltog.

Hopprepsskoj 2024 anordnas av Svensk Gymnastik. Elever skall hoppa så mycket de kan under raster. Antal hopp registreras och vinster kommer lottas ut. 2023 registrerades 46 485105 hopp.

Källa: Riksidrottsförbundet/Svensk Gymnastik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.