Hörapparaten på plats på plåstret Foto: SVT

Hörapparat med plåster – ny lösning för hörselskadade

Uppdaterad
Publicerad

En forskargrupp i Göteborg har tagit fram en helt ny hörapparat som framför allt är framtagen för att hjälpa så kallade öronbarn. Med hjälp av ett plåster sätts en liten hörapparat bakom örat.

Den liknar de hörselinplantat som opereras in på vuxna, men finessen med den nya hörapparaten är att ingen operation behövs, det räcker med ett plåster bakom örat för att få den på plats. Med ett litet klick fäster den lilla hörapparaten på en plastpigg på plåstret och sedan fungerar apparaten direkt genom att via skallbenet överföra vibrationer till innerörat där de uppfattas som normalt ljud.

Kräver inte operation

Hörapparaten är utformad för personer med problem i mellanörat och/eller hörselgången. Det är det vanligaste hörselfelet hos barn, men förekommer även hos många vuxna.

– Det här är ett stort genombrott eftersom det är den första lösningen som inte kräver operation för den här patientgrupppen, säger Patrik Westerkull, uppfinnare och forskare på Otrorix i Göteborg.

Fokus på barn

Målgruppen är framför allt barn, så kallade öronbarn, som hör dåligt på grund av kronisk infektion i mellanörat och hörselgången.

– Anledning till att man inte opererar de här patienterna är att man hoppas att infektionen ska läka ut, därför väntar man och åren går, och under tiden halkar barnen efter socialt och i skolan, säger Patrik Westerkull.

– Därför är det viktigt att det nu finns en lösning som de kan få ganska så omgående, säger Patrik Westerkull.

Går att duscha med plåstret

Hörapparaten tar man av sig när man lägger sig men plåstret kan man ha på sig dygnet runt och även duscha med, men det bör bytas en eller två gånger i veckan.

Kan man tappa apparaten, ett plåster kan ju ramla av ganska lätt?

– Nej, det här sitter rätt bra fast och skulle den börja lossna med tiden så märker man det, det ska inte vara några problem, säger Patrik Westerkull.

Kan man få hudproblem av klistret på plåstret, det sitter ju bakom örat för jämnan ?

– Nej, vi har inte sett detta. Vi har tre års erfarenhet av barn som använder detta dagligen och det fungerar med det koncept som vi har tagit fram.

Ska lanseras

För de personer som har hörselskador i innerörat , oftast äldre personer eller personer som varit utsatta för högt buller, fungerar inte den här typen av hörapparat.

Ett internationellt företag kommer nu att börja producera den nya hörapparaten som troligen kommer att finnas på marknaden efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.