Hösten är här – tranorna flyttar

Publicerad

Tranorna som stannar till vid Hornborgasjön på sin färd norrut är ett populärt vårtecken. Men just nu är det tvärtom. Tusentals tranor på väg söderut är en säker signal om att hösten är här, trots värmen.

I slutet av mars och början på april tar tranorna rast i några dagar vid Hornborgasjön i Västergötland på resan från södra Europa till häckningsplatserna i norra Sverige och Finland. I våras kunde man som mest räkna till 19 400 tranor vid sjön 30 mars.

Nu drar de praktfulla fåglarna åt andra hållet. I stället för att dansa vid parningen, som på våren, har de med sig några månader gamla ungar som gör sin första flygresa till södern.

Mera skygga

Tranorna stannar inte lika länge vid sjön på hösten och är dessutom mindre samlade, bland annat för att det inte görs någon utfodring för att skydda vårbruket.

– De är även lite mera skygga med ungarna med sig och vill inte vara i så stora grupper, säger Sofie Stålhand, föreståndare på Hornborgasjöns naturum.

Å andra sidan är tranorna nu klart fler än de mänskliga besökarna, som på våren kan vara femfaldigt fler än fåglarna. När man räknade på torsdagen fanns 7 500 tranor vid Hornborgasjön.

Sover i sjön

Den bästa tiden för transpaning vid sjön om hösten är i det vackra ljuset vid gryning eller skymning.

– På dagtid går de utspridda över fält här i trakten. Men när det blir dags att sova flyger de ut i Hornborgasjön och ställer sig. Då kan tusentals tranor sträcka in samtidigt, säger Sofie Stålhand.

– Det blir lite melankoliskt när man hör dem trumpeta i gryning eller skymning medan allt ligger stilla, tillägger hon.

De flesta av tranorna är på väg till den glesbefolkade regionen Extremadura i Spanien, vid gränsen till Portugal. Andra nöjer sig med att flyga till vintervisten i Frankrike, eller till och med Tyskland.

Fakta: Tranor

En vuxen trana är mellan 115 och 130 centimeter lång. Hanarna blir längre än honorna.

Bredden mellan vingspetsarna kan vara upp till 230 centimeter.

Väger som mest sju kilo.

Vuxna fåglar är grå med svartvit hals och vit hjässa.

Ungarna är mindre och mer gråbruna.

Varje hona lägger oftast två ägg.

Ringmärkning har visat att tranor kan bli 18 år, men man tror att de kan bli ännu äldre.

Källa: NE och Hornborgasjöns naturum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.