Ålgräs. Foto: SVT

Hotet mot ålgräs – bryggor

Uppdaterad
Publicerad

Ålgräset har minskat kraftigt i Bohuslän de senaste 30 åren. Nu visar ny forskning att en del av förklaringen kan vara bryggorna.

Ålgräs brukar kallas havets barnkammare och är viktigt för en lång rad organismer i havet, däribland unga torskar. Men ålgräsen blir allt färre. En tvärvetenskaplig studie vid Göteborgs universitet visar att bryggor och flytbryggor kan vara en bidragande orsak. 480 hektar botten i Bohuslän påverkas av skuggning från dessa.

– Studien visade dessutom att ålgräs i praktiken har ett överraskande svagt skydd gentemot fortsatt exploatering. En stor majoritet av bryggärenden i ålgräsängar fick godkänt, till och med när de befann sig inom skyddade områden, säger Louise Eriander som är en av forskarna bakom studien.

Kraftig minskning sedan 80-talet

Sedan 1980-talet har 60 procent av allt ålgräs i Bohuslän försvunnit till följd av försämrade siktdjupsförhållanden och fintrådiga alger, orsakade av övergödning och överfiske. Louise Eriander har i studien tittat på olika sätt att restaurera ålgräs.

– I Bohuslän rekommenderas att ålgrässkott skördas och planteras för hand med hjälp av dykning. Det är en tidskrävande och kostsam procedur, men den fungerar mycket bra i områden med goda ljusförhållanden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.