Foto: Micke Larsson/TT

Hovrätten fastställer straff för paret som våldtagit fosterdotter

Uppdaterad
Publicerad

Ett västsvenskt par i 30-årsåldern förgrep sig i flera års tid på en flicka som de var fosterfamilj åt. Övergreppen filmades och hade förnedrande och sadistiska inslag. Nu fastställer hovrätten fängelsestraffet men sänker skadeståndet.

Mannen och kvinnan, som är i 30-årsåldern, var fosterföräldrar åt flickan under flera år och det är då som brotten begicks. Övergreppen började då flickan var 10 och slutade först när hon var 14 och själv krävde att få komma bort från fosterfamiljen.

Flickan fick först kontakt med mannen när han arbetade på hennes skola, och hon började se honom som en fadersfigur. Socialtjänsten familjehemsplacerade sedan flickan hos paret.

Övergreppen började med att kvinnan fotograferade flickan i allt mer sexuella och avklädda poser och eskalerade till sadistiska övergrepp där ibland mannen, ibland kvinnan och ibland båda deltog. Övergreppen ska även ha utförts utomlands dit paret tagit med sig flickan.

Sammanlagt handlar det om över 100 övergrepp.

Filmade övergreppen

Polisen hittade i parets hem en stor samling bild- och filmmaterial där flickan utsätts för olika förnedrande övergrepp.

Paret har erkänt vissa av övergreppen men nekar till att de varit så många och så grova som åklagaren påstått.

Tingsrätten bedömde dock flickans historia som mycket trovärdig, och den stöds bland annat av flickans berättelser för sin syster och en terapeut. Dessutom kunde flickans berättelse styrkas av de många filmer som paret spelat in.

Tingsrätten dömde mannen och kvinnan till tolv år respektive tio års fängelse för grov våldtäkt mot barn och grovt barnpornografibrott. De ska båda betala ett skadestånd på 850 000 kronor till flickan som bedöms vara svårt traumatiserad av händelserna.

Hon har bland annat inte kunnat gå i skola och hennes fortsatta skolgång måste anpassas så att hon samtidigt kan gå i terapi.

Överklagade domen

Paret överklagade domen och ville både få sänkta straff och betala mindre i skadestånd.

Åklagaren å sin sida ville att straffen skulle skärpas till 14 års fängelse för både mannen och kvinnan.

Hovrätten gör bedömningen att fastställa fängelsetiden till 12 respektive 10 års fängelse för paret, då det även tas i beaktande att de båda förlorat sina anställningar.

Skadeståndet som ska betalas ut till flickan sänks från 850 000 kronor till 725 000 kronor, då det enligt hovrätten saknas stöd i praxis för att bestämma ersättningen till ett så högt belopp.

Hovrätten skriver i domen att: brottsligheten begåtts systematiskt och föregåtts av särskild planering i det att de båda tilltalade successivt lett in målsägande på alltmer avancerade sexuella aktiviteter och utnyttjat henne vid ett stort antal tillfällen. Brottsligheten har också varit ägnad att skada tryggheten och tilliten hos ett barn i dess förhållande till en närstående person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.