Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Wilmas expojkvän förs in i rätten under hovrättsförhandlingens sista dag. Foto: SVT

Hovrättsförhandlingen mot Wilmas expojkvän avslutas

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen avslutas hovrättsförhandlingen mot Wilmas expojkvän, som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för att ha mördat och styckat henne i november förra året. Under förmiddagen höll han ett eget tal där han bedyrade sin oskuld. Men under eftermiddagen meddelar hovrätten att han stannar kvar i häkte i väntan på dom.

Förhandlingen startade strax innan 09. Tidigare i veckan höll åklagaren sin slutplädering och även i hovrätten yrkar han på att expojkvännen ska dömas på samma sätt som i tingsrätten till livstids fängelse.

Ex-pojkvännen fortsätter dock att neka och under torsdagen kritiserade hans advokat Beatrice Remsäll utredningen en sista gång i sin slutplädering.

Ex-pojkvännen hade själv begärt att få hålla ett längre tal under dagen. Det avslogs tidigare i veckan av rättens ordförande, som dock har gett honom tillstånd att hålla ett kort anförande på tre minuter.

Nekar helt till brott

”Det finns inte en droppe blod på mina händer, jag älskade Wilma mer än livet”, var första meningen. Sedan hävdade ex-pojkvännen att det inte finns några bevis för att han ligger bakom mordet.

När han gick in på att Wilmas kropp styckats stockade sig mannens röst. Han uttryckte även hård kritik mot polisutredningen och menade att den mest handlade om gissningar.

”Jag är ingen mördare, ingen kvinnomisshandlare, ingen förtryckare”, sa han också.

”Åtalet bör ogillas”

Försvarets upplägg för dagen var att steg för steg gå igenom åklagarens beviskedja och peka på svagheter som att kroppen aldrig hittats och att det inte bevistas hur eller när Wilma mördats.

Man ifrågasatte också om tillräckliga insatser gjorts för att utesluta alternativ gärningsman.

– Åklagarens bevisning står inte på egna ben åtalat bör därför ogillas, avslutade advokat Betarice Remsäll sin slutplädering.

Åklagaren höll fast vid sin version

Åklagaren avfärdade både den misstänktes och advokatens ord. SVT Nyheter Västs reporter på plats beskriver stämningen som ganska dämpad. Både den misstänktes och Wilmas anhöriga var märkbart påverkade av situationen.

Hovrätten meddelande på torsdagseftermiddagen att expojkvännen fortsätter vara häktad tills dess att dom meddelas den 23 oktober.

I klippet ovan ser du när den misstänkte anländer till rätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Detta har hänt: Försvunnen 17-åring misstänks ha mördats

Mer i ämnet