Många hundägare verkar uppskatta om arbetsgivare skulle ordna egen hundgård på arbetsplatsen. Foto: SVT

Företaget som har hunddagis på jobbet: ”Väldigt ovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att ha med sig hunden på jobbet är inte alltid så lätt för hundägare. Nu är ett företag i Borås en av få arbetsgivare som bygger hunddagis på arbetsplatsen.

– Det är väldigt ovanligt. Jag känner bara till ett djurförsäkringsbolag som har en liknande lösning, säger Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubbens presstalesperson.

I klippet ovan kan du besöka hunddagiset i Borås.

Än så länge är det tre hundgårdar som är klara på Borås Bil Lastvagnar, men det ska bli fem. Och de är byggda enligt alla konstens regler och hundarna verkar trivas.

– Då så Julle, då ska vi se om vi har något ben inne i buren till dig, säger Jens Wergeland, vd på företaget.

Julle är med på noterna och går glatt in på hundgården som är väl utrustad med en hundkoja och ett litet bord för att kunna komma upp lite och se vad som händer. En skål för mat eller vatten finns utanför kojan och Julle noterar besviket att den är tom. Något ben hittar han inte den här gången.

Vd Jens Wergeland säger att han fått positiva reaktioner från sina anställda.

– Dels från personalen givetvis, dels kunder och folk runt omkring. De tycker att det är trevligt att vi låter hundarna vara med på jobbet och gör det lätt för personalen att äga en hund.

Hade inte skaffat hund utan hundgården

Lars Aronsson, verkmästare på företaget, resonerar kring vad han hade gjort om hans arbetsplats inte satsat på hundgårdar.

– Då hade vi inte haft den här lille jycken, säger Lars samtidigt som han skojar med sin valp.

– Ett djur sprider glädje så jag tror att det är jättebra och det ser man ju på andra ställen i samhället där man har hundar och katter på äldreboende. Djur får människor att må bra, det tror jag på.

Men vd Jens Wergeland drar gränsen vid just hundar, några andra djur är i nuläget inte aktuella.

– Man får dra gränsen någonstans. Men jag fick en kommentar en gång: ”Jag har katt” och då sa jag: ”Vad kul för dig! Har du hund får du ta med den...” så vi stannar med hundgårdar, säger han.

”Väldigt ovanligt”

Också Svenska Kennelklubben är positiv till till satsningen på Boråsföretaget.

– Ett väldigt bra initiativ. Och väldigt ovanligt. Jag känner bara till ett djurförsäkringsbolag som har en liknande lösning. Vi ser positivt på företag som underlättar på det här sättet för sina anställda, , säger Hans Rosenberg, Svenska Kennelklubbens presstalesperson.

Flera hundägare som SVT Nyheter Väst träffar önskar att dom hade haft en liknande lösning på sina arbetsplatser.

– Det hade varit väldig bra. För att då skulle jag slippa lämna bort min hund till något ställe man inte känner till, säger hundägaren Nancy Edlander.

Hundar i Sverige

  • I Sverige finns över 900 000 hundar och varje månad nyregistreras cirka 5000 hundar. 
  • Att ta hand och sköta sin hund med passning går att lösa med till exempel hunddagis, men många ordnar ofta passning med vänner och grannar om dom inte kan passa hunden själva.
  • En lösning är att bygga en egen hundgård där hunden enligt Statens Jordbruksverkets stadgar säger att hunden ska ha skugga och sol, samt tillgång till skydd mot vind och regn. Marken ska vara dränerad och tillsyn ska ske två gånger om dagen. Dessutom ska en upphöjd plats finnas där hunden kan få en utkiksplats. Rastgården ska vara miljöberikad och om hund hålls permanent i hundgården så ska hunden dagligen rastas på annan plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.