• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

Foto: Privat

Hunden Emma försvunnen i en vecka

Uppdaterad
Publicerad

Hunden Emma har varit på rymmen i centrala Göteborg i en vecka. Trots ett stort engagemang från göteborgare med tips om att Emma har synts till – är hon fortfarande försvunnen.

– Det gör ont i hjärtat. Men jag måste hålla ihop för att leta, säger Barbara Lindell, som är jourhem för Emma.

Treåriga hunden Emma försvann för en vecka sedan från sitt jourhem i centrala Göteborg, vilket GP var först med att uppmärksamma.

I tre veckor har Emma varit jourhemsplacerad efter att ha kommit från ett hem med svåra förhållanden. Hon bor därför hemma hos Barbara Lindell tillfälligt, för att vänja sig vid andra människor och hundar.

Hon rehabiliteras också för sitt ben som är skadat, innan hon kan flytta in hos en ny familj.

Synts till på olika ställen

Det var under en morgonpromenad förra veckan som Emma rymde efter att ha skrämts av något. Sedan dess har hon varit borta.

– Hon har synts till på olika ställen i stan, men så fort folk försöker få tag på henne så springer hon iväg. Det är väldigt viktigt att inte försöka jaga eller fånga henne, då skräms hon och springer långt bort. Hon springer bara på tre ben, för hon ska snart operera sitt fjärde. Men man kommer inte i kapp henne, säger Barbara Lindell.

Strax innan Emma försvann hade hon börjat känna sig trygg med Barbara Lindell, som berättar att hon till en början var så rädd i jourhemmet att hon kissade på sig.

Men nyligen hade Emma börjat uppskatta att bli klappad, och blev lugn av att vara nära Barbara Lindell.

”Ont i hjärtat”

Hon berättar att engagemanget för att hitta Emma har varit stort från människor. Många har hört av sig med tips och bilder om att de har sett till Emma i centrala stan, men eftersom Emma beskrivs som en skygg hund, har hon sprungit så fort någon kommit nära henne för att få tag på henne.

– Ser man henne, så ska man ringa mig, stå still och observera var hon kommer ifrån och vart hon springer. Så att vi kan kartlägga hur hon rör sig.

Emma har rört sig runt Annedal, Olivedal och Botaniska. Häromdagen hade någon sett henne springa från Botaniska till  Korsvägen, ner för Avenyn och fram till Lilla bommen, efter att ha blivit rädd för en annan hund.

– Det har satts upp lappar i hela stan, lagts ut efterlysning på sociala medier, meddelat taxi, hemtjänst, polis och Västtrafik, alla som rör sig i stan. Hon har varit borta i en vecka, det gör ont i hjärtat. Men jag måste hålla ihop för att leta.

Emma är en svart hund med ett rosa halsband på sig och är i knähöjd.

På måndagseftermiddagen uppger Barbara Lindell att Emma ska ha synts till springandes på flera leder i Göteborg och större trafikerade vägar, och att hon av den anledningen är en trafikfara.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.