Snorre Selmer tillsammans med hunden Turbo som var på rymmen i åtta månader. Foto: Privat

Hunden Turbo var på rymmen i åtta månader – äntligen infångad

Publicerad

Hunden Turbo försvann från sin ägare i Bovallstrand i december förra året och sedan dess har Snorre Selmer letat efter hunden. I förra veckan lyckades han äntligen fånga in honom i en fälla.

Turbo sprang runt i Bovallstrand och klarade sig på egen hand. Det var Snorre Selmer, som driver ett hundpensionat iDals-Ed, som tog på sig uppgiften att hitta hunden, det var P4 Väst först med att rapportera. 

– Jag var säker på att vi skulle fånga honom, men det var bara en stor lättnad när han var infångad. Det var som en tung sten som damp ner från mina skuldror. Vi fick slita och slita och plötsligt så hände det.

Åkt flera tusen mil

Snorre Selmer, hans sambo, hundens nya ägare och andra frivilliga spenderade åtta månader för att hitta Turbo. Från Dals-Ed till Bovallstrand är det åtta mil. Sammanlagt tror Snorre Selmer att han åkt mellan 3 000-4 000 mil och spenderat över 200 nätter i jakten på hunden. Han tvekade aldrig på att lägga ner den tiden för Turbos skull.

– När vi hade sett hunden med våra egna ögon var det svårare att ge sig, det var inget alternativ. Det hade varit skillnad om hunden var helt borta och vi inte hade sett den själva.

Snorre Selmer fick kontakt med Turbo genom sitt arbete. Han hämtade till pensionatet hem 15 hundar som levde i misär. Turbo fick rehabilitera sig på pensionatet och blev bättre och bättre. Han blev omplacerad i ett nytt hem vid Bovallstrand, men det var därifrån han sedan stack.

– Han var skeptisk till allt och alla. Vi letade och letade. Vi kunde inte närma oss honom, han var som helt förvildad.

”Lyckligt slut”

Snorre Selmer började att bygga fällor, stora inhägnader, där han också placerade mat. Turbo stannade dock utanför inhägnaderna och kunde inte fångas in. Det blev tillslut en skål med varm mat, kycklinglever, som fick honom att gå i fällan den 20 augusti.

– Då tänkte jag att vi skulle ha svårigheter att få på kopplet, men det visade sig att han kom fram till porten och slickade mig på handen.

Turbo ska i sinom tid flytta tillbaka till ägaren han rymde ifrån.

– Det blev ett lyckligt slut på historien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.