Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annacarin Elf är mycket nöjd med hur göteborgarna beteende sig under den oväntade besöksdagen. Foto: SVT

Hundratals besökare på biblioteket – trots att det var stängt

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen lånades över 200 böcker ut på Göteborgs stadsbibliotek – trots att biblioteket var stängt. Personalen hade glömt att låsa och besökarna som trodde att det var öppet var många. Efter fadäsen är chefen ändå nöjd.

– Det är en solskenshistoria, säger Annacarin Elf, verksamhetschef Göteborgs Stadsbibliotek.

Den bakomliggande orsaken till att biblioteket var öppet var att någon hade glömt låsa en dörr och att besökarna antog att det var öppet och gick in som vanligt. Över 400 personer läste tidningar, lånade böcker och använde datorerna utan att ställa till med några problem.

– Man lånade sina böcker, man tog dem inte. Man satt och läste, man stökade inte till. Och det tycker jag är fantastiskt att se det goda där med tanke på allt som händer idag.

Utrymningen gick lugnt till

Under eftermiddagen nådde ryktet om att biblioteket var öppet utan bemanning hela vägen till personalen. Väl på plats hjälpte personal och Securitas till att utrymma lokalerna.

– Det kunde ha gått illa men det gjorde det inte och det är tack vare människorna som det inte gick illa, säger Annacarin Elf, verksamhetschef på Stadsbiblioteket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.