Foto: TT

Hundratals flyktingbarn saknas

Uppdaterad
Publicerad

Över 500 ensamkommande barn har försvunnit i år utan att myndigheterna vet var de tagit vägen. Det är dubbelt så många som i fjol och nu växer antalet hemlösa barn på gatorna.

Antalet ensamkommande barn som får avslag och väljer att gå under jorden ökar kraftigt. Hittills i år har runt 560 stycken ensamkommande försvunnit i Sverige enligt siffror från Migrationsverket.

Förra året var motsvarande siffra 288. Totalt, enligt Migrationsverkets statistik, saknas nu minst 1.650 asylsökande personer som var barn när de försvann. Många har varit borta i åratal och över 600 av dem är fortfarande under 18 år.

#flykt

Enligt en kartläggning gjord av landets länsstyrelser är det totala antalet försvunna så många som 1.829 stycken

327 av de ensamkommande barnen som försvunnit sedan 2010 var mellan 13 och 15 år gamla när de försvann. 167 av dem var mellan sju och tolv år när de försvann och 190 av dem var under sju år.

Då handlar det alltså bara om ensamkommande barn, barn som kommit hit utan vuxna föräldrar eller nära släktingar.

Läs också: Amir lever som hemlös på Göteborgs gator

Syns ute på gatorna

Var alla barnen befinner sig vet ingen. Men de som gått under jorden det senaste åren börjar bli en påtaglig del av gatumiljön, inte minst i

Annika Ström-Öberg, områdeschef på Göteborgs räddningsmission. Foto: SVT

storstäderna.

– Vi ser dem på gatan och på vårt café för utsatta personer. Det är fler och fler som är i en mycket utsatt situation och som inte har någonstans att ta vägen, säger Annika Ström-Öberg, områdeschef på Göteborgs räddningsmission.

Enligt Annika Ström-Öberg är det både ensamkommande barn och vuxna asylsökande som fått avslag som syns ute på gatorna.

– Det är människor som fått avslag på sina asylansökningar men som av olika skäl ändå inte kan återvända till sina hemländer, säger hon.

Enligt Annika Ström-Öberg är gatumiljön hård och de papperslösa ungdomarna riskerar att fara illa då de inte har rätt till någon typ av ersättning av samhället.

– Det är lätt att dras in i gängkriminalitet, man kan hamna i drogmissbruk eller bli offer för människohandel och prostitution, säger Annika Ström Öberg.

Oroande utveckling

SVT Nyheter Väst har talat med flera frivilligorganisationer och personer som arbetar med socialt utsatta. Samtliga delar räddningsmissions bild. Det gör även gränspolisen.

– Det är en mycket oroande utveckling vi ser och den riskerar att bli ännu värre, säger Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen region Väst.

Gränspolisen i Väst har hittills i år efterlyst runt 120 asylsökande personer under 18 år. Nästan hälften av dem är flickor. Räknar man in vuxna asylsökande är det 790 personer som har efterlysts i Västsverige i år och totalt är det nästan 2.500 asylsökande som försvunnit och som fortfarande är efterlysta bara i Västsverige.

Totalt är det över 12.000 asylsökande som är efterlysta i hela landet, vilket SVT tidigare rapporterat.

Antalet papperslösa riskerar att öka ytterligare då de flesta ur den stora gruppen som kom under 2015 ännu inte fått besked på sina asylansökningar.

Av de över 35.000 ensamkommande barnen som kom förra året har bara en liten del fått sina definitiva besked.

– Vi har fått signaler att många kommer att få avslag och vi har anledning att tro att många av dem kommer att gömma sig då, säger Stefan Kristiansson.

Kriminalitet och missbruk

Enligt Stefan Kristiansson har de flesta städerna i dag platser där ensamkommande barn samlas, både papperslösa och andra som fortfarande väntar på sina besked.

– I Göteborg driver de runt kring centralen och i Nordstan. De papperslösa ungdomarna riskerar att dras in i kriminalitet som droghandel vilket brukar leda till att de själva också börjar missbruka. Vi har även sett att de sysslar med stölder och rån.

Enligt Stefan Kristiansson arbetar gränspolisen nu aktivt och man förbereder för en ökad verksamhet. Dels gör man arbetsplatskontroller för att hitta papperslösa men man gör även riktade insatser i centrum där man kan kontrollera personer om det finns misstankar att de är efterlysta.

– Många grips också för något brott. Upptäcker vi att de är efterlysta sätts de i förvar.

Fakta försvunna barn

Siffrorna gäller antalet ensamkommande barn som Migrationsverket registrerat som avvikna och som fortfarande inte återkommit.

2011: 69

2012: 170

2013: 220

2014: 215

2015: 288

2016 t.o.m 14 november: 561

Det kan finnas felmarginaler, särskilt när det gäller barnen som försvunnit i år. Av dem kan vissa exempelvis ha dykt upp igen. I vissa fall kan också individer ha registrerats som avvikna mer än en gång.

Källa Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet