Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals lärare manifesterade på Gustav Adolfs torg mot nedskärningar i skolan. Foto: SVT / Anna Adersjö

Hundratals lärare manifesterade på Gustav Adolfs torg mot nedskärningar i skolan

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagseftermiddagen samlades upp emot 1000 personer i Göteborg för att manifestera mot minskat antal tjänster och nedskärningar i skolan. Något som uppmuntrades av Milyon Tekle-Haile (S), som är ordförande i utbildningsnämnden och fanns på plats på Gustav Adolfs torg.

– Jag välkomnar demonstrationen i dag, det är opinionsbildning och så man får saker att hända. Barnen går inte i repris, säger hon.

Inom grundskolan ska det ske en minskning med 500 tjänster, och enligt kommunen skulle det krävas ett tillskott på runt 730 miljoner kronor för att behålla organisationen så som den ser ut idag.    

– För att inte behöva göra några åtgärder som att minska inköp eller bemanna ner måste cirka 730 miljoner kronor in. Ungefär 90 procent av det handlar om egen eller inhyrd personal, säger Ulrica Johansson, ekonomichef på grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Överlämnade lista med namnunderskrifter

Och det var det som torsdagens manifestation på Gustav Adolfs torg i Göteborg handlade om. Vad som uppskattades till runt 1000 personer samlades för att bevittna när Sveriges Lärares fackförbund överlämnade en lista med namnunderskrifter till lokalpolitikerna – mitt under pågående möte i kommunfullmäktige.

– Det är viktigt att vi följer upp lärarnas insamling, jag kommer se till att vi gör det. Jag ser till att det omhändertas och tas på allvar, säger Milyon Tekle-Haile (S).

Lärarna här säger att ni borde kunna prioritera om och ge mer pengar till skolan, vad säger du om det?

– Vi har en budget att förhålla oss till och ansvarsfullt budgetera. Vi använder pengarna till att försöka se till att den pedagogiska verksamheten inte tar stryk. Men vi vill se ett krisstöd från regeringen nu till alla kommuner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.